Изложба „Будимо људи“

0

Изложба „Будимо људи“ Бате Анђелковића Вучјанског, постављена је јуче у библиотеци „Бранко Радичевић“. Поставку коју чине четрнаест радова са ликом Патријарха Павла, рађених на дрвету, Лебанчани ће моћи да виде до среде.

Познати сликар, иначе, рођени Лебанчанин Бата Анђелковић , објаснио је да је кроз Патријарха Павла на одређен начин приказао право стање и расположење у народу, јер је он за њега био прави светац и додао да је, ову изложбу радио како би се осећао и говор дрвета.

izlozba-budimo-ljudi

У библиотеци „Бранко Радичевић“ потрудили су се синоћ да ова изложба посетиоцима остане у лепом сећању, зато су приказали и филм Бате Анђелковића „Камен древног сневача“ који је радио Небојша Илић Илке из Власотинца.

Филм приказује све лепоте југа Србије, Скобаљ град, Ђавољу варош, Царичин Град, Сијаринску бању, Кањон реке Вучјанке, Власинско језеро и манастир посвећен Св. Јовану Крститељу у Јашуњи. Филм је много пута награђиван, а значајна награда је бронзани витез у Моски.

izlozba-budimo-ljudi1

На овој изложби, директорка библиотеке, Гордана Миљковић, рекла је да је Бата човек изузетне снаге чији је сликарски потенцијал велики и неисцрпан и зато се његово име у јавности изговара са великим поштовањем.

Посетиоци су се сложили да је Бата Анђелковић понос свог места. Он је зато одлучио да Лебану, месту где је рођен, поклони 25 својих дела.

izlozba-budimo-ljudi2

„Пожелела бих Бати да да се и даље бави истраживачким радом на пољу сликарства и још дуго траје, а Илкету још много снимљених филмова“ завршила је речима, директорка библиотеке Гордана Миљковић.

 

ПОДЕЛИТЕ.