Државни секретар Зоран Димитријевић посетио Лебане

0

Државни секретар Министарства за бригу о селу Зоран Димитријевић посетио је данас општину Лебане и разговарао са председником Иваном Богдановићем и његовим сарадницима.

Саговорници су истакли да је сарадња општине Лебане и Министарства за бригу о селу изузетна, Лебане је добило преко 33 милиона динара за организацију Михољских сусрета, за набавку мини буса и као и за подршку задругама. Овим пројектима министарства опет су оживеле руралне средине.

Председник општине Лебане и Димитријевић су разговарали и о плановима за наредни период. Наиме, актуелан је конкурс код овог министарства за куповину куће на селу, који важи за брачне парове до 45 година, као и за младе пољопривреднике.

Општина Лебане и Министарство за бригу о селу позивају све заинтересоване који немају решено стамбено питање да се пријаве на конкурс. Како је речено, половина новчаних средстава за ову годину за ову намену је већ потрошена.

С обзиром да министарство има за циљ оживљавање села, издваја до 10.000 евра бесповратних средстава као нови вид подршке, то су подстицајна средства за отварање продавница, апотека, различите занатске радње (вулканизерске, за поправку пољопривредних машина…), обнову старих заната, старих воденица на селима. „Наши млади људи, ако имају неку идеју која је битна да неки крај наше земље, неко село може боље и успешније да функционише јављаће се на овај конкурс, добијати подстицајна средства и ми ћемо онда имати управо те делатности, услужне или производне, које ће омогућити лакши живот људима на селу”, рекао је министар Милан Кркобабић.

ПОДЕЛИТЕ.