Дан борбе против беле куге

0

У свечаним салонима градског здања уприличен је пријем поводом обележавања Дана борбе против беле куге. Након пријем одржан је радни састанак на тему „Како локална самоуправа може да се бори против беле куге“.

На радном састанку су учествовали Бојан Илић- председник скупштине града Пожаревца, Владица Гавриловић председник Покрета за децу Три плус, Далиборка Несторовић- потпредседник Покрета за децу Три плус, Саша Стевић- идејни творац Дана борбе против беле куге, Дука Илић- помоћник председника општине Пожега, Тамара Стефановић- координатор за популациону политику и наталитет општине Лебане, Слободан Радојчић, начелник друштвених делатности општине Ириг, Душанка Китановић- шеф кабинета председника оштине Медијана, Лидија Станковић, члан комисије за младе и пронаталитетну политику општине Медијана, Сандра  Јовановић- удружење Шанса за родитељство, Биљана Спасић, борац против беле куге, професор Драган Батавељић- удружење Опстанак и проф.др Петар Веселиновић- декан економског факултета у Крагујевцу.

Централна манифестација одржана је на платоу испред Спортског центра.

Градоначелник Бане Спасовић је рекао да је тема којом се данас баве уствари тема свих тема, јер ће остали проблеми бити решени пре или касније, али оно што је важно је да ће нестати када нестане нас.

„Уколико се то деси, нестају и наша будућност као народа, али и наша прошлост и светла историја. Циљ је да у годинама пред нама, малишани имају што више својих  млађих другара и то је задатак који једноставно не смемо да не испунимо“, истакао је Спасовић.

Саша Стевић, идејни творац Дана борбе против беле куге, је рекао да је ова манифестација покренута 2013. године када се није у толикој мери причало о наталитету и додао да је ово трећи пут да је град Пожаревац домаћин овог догађаја.

Петар Веселиновић, декан Економског факултета у Крагујевцу, се осврнуо на статистичке податке.

„Сваке године нас је 38.000 мање. Око 65.000 беба се роди у Србији сваке године, али зато више од 105.000 људи умре. Друга основа је миграциони салдо, а Пожаревац и Браничевски округ су познати по томе што велики број људи живи и ради далеко од свог родног краја. Овако како иде тенденција за 200 година овим темпом Срби ће живети само у енклавама“, навео је Веселиновић.

ПОДЕЛИТЕ.