,,Наука за 5“ и ,,Улицама Царичиног Града“ на једном месту

0

У ОШ ,,Вук Караџић“ у Лебану изведен је вишечасовни програм који је спојио уметност, културу и науку на једном месту.

Четврта по реду традиционална манифестација ,,Улицама Царичиног Града“ одржана је  у просторијама школе где су ученици, обучени у реплике визaнтијских тога, извели свечану академију приказујући живот византијске метрополе. Пред бројном публиком изведен је програм у којем је поред ученика школе учествовао и хор Бисери из Житорађе. У изложбеном делу програма посетиоци су могли да виде радове настале на радионицама калиграфије, израде мозаика и предмета од глине.

Други део програма чинио је први школски фестивал науке ,,Наука за 5“ који је бројним експериментима на осамнаест  различитих штандова привукао посетиоце. Ученици су са својим наставницима приказали физику, хемију, биологију, технику и технологију, математику на експерименталан и опипљив начин, док су се на другим штандовима могли да науче како се ствара музика, какав је био свакодневни живот у прошлости или да се упознају са научном литературом и дигитализацијом. Од лава лампе, Теслиног трансформатора, проводљивости струје, кинетичког песка,  сувог леда и невидљивог писања преко ,,запаљиве руке“, 3Д наочара, приказа људског организма, скелета и ембрионалног развића до игри меморија, квизова, калиграфије и слагалица ученици су пловили светом науке. Из школе поручује да ће научни фестивал постати традиција школе и да има за циљ да окупи стручњаке из света науке.

Након завршеног програма, гости из ОШ ,,Топлички хероји“ из Житорађе и ОШ ,,Георги Димитров“ из Босилеграда посетили су локалитет Царичин Град где су их наставници упознали са локалном историјом.

ПОДЕЛИТЕ.