Прослављене литије у Лебану

0

Дана 22.06.2019. године, организоване су градске литије, прослављање литије почело је литургијом у 08.00 часова у цркви Усековања главе Св. Јована Крститеља, а након литургије  у 09.30 часова кренула је литија лебанским градским улицама, на челу колоне био је крст,  затим иконе и  црквена обележја.

У пратњи  представника православне цркве, Војске Србије, јавних установа, председника општине Лебане, Ивана Богдановића, као и осталих представника локалне самоуправе, Дома културе „Радан“ Лебане и Туристичке организације општине Лебане, са грађанима и децом, литија је кренула од Лебанске цркве, прошла централним градским улицама до записног дрвета код некадашње дуванске станице, у повратку литија је прошла поред Туристичког инфо центра и хотела до цркве Усековање главе Св. Јована Крститеља у Лебану.

„Захваљујући Господу Богу и Тројичном оцу данас прослављамо литије у Лебану. Литије се славе у сваком селу, граду, широм наше лепе отаџбине и нема места које не слави своје литије. Оне означавају рођендан цркве, означавају скупљање народа на молитву. И ове године у Лебану, увек у прву суботу после Тројице, после празник Духови, окупљамо се и шетамо градским улицама и тиме показујемо нашу припадност православној вери и показујемо нашу љубав према нашим ближњима и према свим људима који у овом месту живе. Лебанске литије славиле су се беспрекидно све до другог светког рата, након тога је уследила пауза и тек пре 3-4 година смо опет обновили прославу јер се на тај начин молимо Господу Богу. Литије су много значајне и ја као старешина лебанске цркве јако сам захвалан свима који су ово омогућили и помогли. Пре свега захвалио бих се Црквеном одбору општине Лебане, који се много потрудио око свих припрема. Захвалио бих се и Месној заједници Лебане јер ово је првенствено слава ове Месне заједнице и овог места а црква само учествује тиме што се молимо. Од пре пар година негујемо сарадњу са војском, полицијом и Сектором за ванредне ситуације. То су људи који су на бранику наше отаџбине, који нас чувају када ми спавамо, дакле материјално. Црква нас чува духовно а они материјално, тако да су војска, полиција и ватрогасци имали ту част да пренесу крст, главно обележје наше вере, кроз град Лебане. Такође, захвалио бих се председнику општине Лебане, Ивану Богдановићу, представницима локалне власти, директорима свих школа у Лебану, директорима јавних установа и свим грађанима који су данас узели учешће у обележавању литија“ – казао је Филип Стевановић, старешина лебанске цркве.

ПОДЕЛИТЕ.