Покретни дигитални мамограф од идућег понедељка у Лебану

0

Од наредног понедељка, 04. фебруара, покретни дигитални мамограф ће бити у Лебану доступан свим суграђанкама општина Лебане, Бојник и Медвеђа, старости између педесет и шездесет девет година.

Тим поводом, Лебане су у петак посетили директор Центра за радиологију КЦ Ниш, проф. др Драган Стојанов и главни техничар Ивица Милошевић и на радном састанку са директорком Дома здравља Лебане др Владаном Станојевићем, договорено је на који начин ће се скрининг кампања, чији је покровитељ Министарство здравља, одвијати у Лебану.

Мамограф ће бити инсталиран испред Дома Здравља у Лебану, идућег понедељка, наредних месец дана, да би већ прве пацијенткиње преглед обавиле у уторак 05. фебруара.

Договорено је да дневно, од понедељка до суботе, у термину између 9:00 и 15:00 сати буде прегледано 40 жена.

Преглед је бесплатан и може се обавити уз здравствену књижицу, која не мора бити оверена. Упут онколога и пратећа медицинска документација потребни су за жене између четрдесете и педесете године старости.

Заказивање прегледа на телефонски број 016/843-030.

Сви резултати достављаће се Дому здравља, да би се направила јединствена база података. Уколико буде позитивних налаза пацијенткиње ће се одмах упућивати на даље лечење.

Покретни мамограф ће бити у Лебану све док буде заинтересованих суграђанки за преглед. Ово је прави начин да се промене на дојци открију у што ранијем стадијуму и ако је потребно предузму мере лечења, јер је при раном откривању рак дојке излечив.

Дом здравља Лебане

ПОДЕЛИТЕ.