У просторијама удружења „Ружа“ у Лебану предавање о превенцији рака грлића материце

0

У последњој седмици јануара, обележава се Европска недеља превенције рака грлића материце. Циљ кампање је подсећање јавности на могућности и значај превенције обољења, које је и даље у самом врху међу узроцима обољевања и умирања жена у нашој популацији.

У петак, 25.01.2019, у просторијама Социјалног предузећа „РАДАНСКА РУЖА“ у Лебану, у 12 сати, биће одржано предавање на тему значаја превенције рака грлића материце, од стране патронажне службе Дома здравља Лебане.

Карцином грлића материце је, по учесталости, четврти најчешћи карцином код жена, са преко пола милиона новооболелих широм света, а по стопи смртности заузима неславно 2. место. Најчешће се дијагностикује код младих жена, између 35. и 44. године.

Превентивним мерама и континуираном едукацијом ова се слика значајно може променити. Због тога што редовни прегледи тако значајно могу утицати на исход и прогнозу болести. У Србији се спроводи Национални скрининг на карцином грлића и подразумева гинеколошки преглед и узимање ПАПА бриса женама узраста од 25 до 64 год. једном у 3 године.

Редовним гинеколошким прегледима могу се благовремено открити ране премалигне промене и спречити њихов развој у карцином.

Предности скринига грлића материце леже у чињеници да је грлић материце потпуно доступан визуализацији гинеколога, те гинеколошки преглед уз узимање ПАПА бриса представља поуздану, једноставну, брзу, безболну и краткотрајну методу за утврђивање промена на ћелијама
грлића материце.

Почетне промене дисплазије потпуно су излечиве и захтевају само чешће контроле или минималне терапијске процедуре.

Уколико се почетне промене развију у карцином, лечење је дуготрајно, радикално, а прогноза болести неизвесна.

У Србији око 60% болесница у тренутку постављања дијагнозе има одмаклу болест.

У одмаклом стадијуму, само једна од шест оболелих жена ће преживети наредних 5 година.

Апелујемо на све припаднице лепшег пола, да макар једном у 3 године издвоје дан за своје здравље.

Дом Здравља Лебане

ПОДЕЛИТЕ.