Стална конференција градова и општина

0

Представници локалне самоуправе учествовали су на конференцији Сталне конференције градова и општина, на Старој планини, која је одржана под покровитељством ОЕБС Мисије.

Стална конференција градова и општина, овог пута, добила је прилику да кроз програм „Подршка локалним самоуправама у Србији у процесу европских интеграција“, који спроводи у сарадњи са Асоцијацијом локалних и регионалних власти Шведске, а уз подршку Краљевине Шведске, снажно подржи јединице локалне самоуправе које су спремне да изграде капацитете за спровођење Архуске конвенције.

opstina-450x338

У досадашњим активностима развијени су модели којима се обезбеђују ефикасни механизми за спровођење конвенције на локалном нивоу.

То су, пре свега, Савет за заштиту животне средине или Зелени савет, као и Зелена скупштинска столица, Зелени омбудсман и Зелени телефон.

predsednik-janjic

Модели одлука којима се оснивају ови институти на локалном нивоу су припремљени у предходном периоду, у сарадњи са ОЕБС Мисијом у Србији СКГО, а Архус центар Јужне и Источне Србије је већ предао предлог за њихово усвајање и у Лебану, Лесковцу, Нишу, Пироту, Прокупљу, Врању, Бору, Књажевцу, Мерошини и Бабушници.

 

ПОДЕЛИТЕ.