„Социјално предузетништво за социјално друштво“

0

Удружење „Ружа“ и локална самоуправа основале су „Социјално предузеће Ружа доо Лебане “ кроз реализацију пројекта „Социјално предузетништво за социјално друштво“ који су финансирале Европска унија, Влада Швајцарске, Влада Републике Србије преко програма Европски ПРОГРЕС.

Ово предузеће свечано је отворено у закупљеним просторијама бившег предузећа „Полет“.

„Ја не знам колико ће да живи ово предузеће, пре скоро шест година нисам знала колико ће да живи удружење, а богу хвала оно данас поред свега што је урадило у протеклим годинама је суоснивач овог предузећа“, рекла је председница удружења, Слободанка Павловић.

soc-preduzece

Додала је да је, у овом пројектном тиму њих троје, али су успели да до сада уз помоћ пријатеља и донатора обезбеде нека радна места, за себе а и за многе друге, повремена и привремена, али и то је нешто с обзиром на целокупну ситуацију.

„Ово предузеће је наша шанса да из повремених и привремених послова омогућимо стално запослење“, рекла је она.

Данас удружење запошљава 22 лица по основу неколико пројеката, а оснивачким уговором, где удружење учествује са 60% капитала, а општина Лебане са 40%, обавезали су се да ће се старати о предузећу, о његовом даљем раду као и о запосленима.

soc-preduzece1

Председник Скупштине општине Лебане, Срђан Јовић оценио је да је удружење „Ружа“ дало пример како се ради, док је Јагода Стоилковић, радница новог предузећа и инвалид прве категорије, пожелела да се предузеће толико прошири како би све незапослене жене Лебана у њему добиле посао.

На свечаном отварању говорили су још и председник ЕУ ПРОГРЕС-а Радуле Ристовић, директорка Центра за Јабланичи и Пчињски округ Биљана Станковић, председник Регионалне привредне коморе Лесковац Горан Јовић.

Отварању су присуствовали представници Европског ПРОГРЕС-а, представници НСЗ-а Филијала Лесковац, директори јавних предузећа и установа општине Лебане, гости из Врања, Власотинца, Прокупља, Бојника, Медвеђе, добављачи из Клајића, Медвеђе, Гргуровца, Гегље, Поповца и привредници општине Лебане.

 soc-preduzece2

 

ПОДЕЛИТЕ.