Родитељима лакши пут до дечјих додатака

0

Од данас родитељима у Србији биће олакшано подношење захтева за дечји и родитељски додатак, јер неће морати сами да прикупљају документацију, већ ће то бити обавеза службеника у управама, саопштење је Мнистарства за државнну управу и локалну самоуправу, што су и потврдили и из општинске службе друштвене бриге о деци.

Наводи се да ће службеници из свих база „извући“ и податке о порезу и катастарском приходу у предходној години за све пунолетне чланове домаћинства, о томе да им је дете редован ученик, као и податке који се тичу непокретности и стамбеног простора, као што су уговор о куповини непокретности, решење о порезу, уговор о закупу.

Када добију новорођенче, сужбеници ће родитељима, да би добили родитељски додатак за новорођену децу из службених евиденција прибавили податке из службених књига рођених и из држављанства, наводи се у овом саопштењу.

Како је данас саопштено, држава са грађанима и привредом жели да успостави партнерски однос, а истовремено, она је наменила активнију улогу грађанима да могу да алармирају и поставе приговоре, уколико службеници не поступају по закону.

Сви подаци биће прибављени на начин који одговара државним органима, електронским путем, „пешке“, или факсом, а ускладу са Законом о заштити података о личности.

ПОДЕЛИТЕ.