Радан кластер

0

 

Радан кластер је формиран 3.10.2012.године, као јединствена организација која обухвата свих пет општина раданског подручја: Медвђа, Лебане, Бојник, Куршумлија и Прокупље.

klaster radan osnivacka skupstina

Оснивачка скупштина Радан кластера 3.новембра 2012.год.

Кластер је основан са циљем валоризације и презентације туристичких потенцијала, формирање заједничког туристичког производа и јединствене туристичке понуде, јединствен наступ на домаћем и иностраном тржишту, заједниче активности на бољем саобраћаном повезивању туристичких локалитета (изградња путева)и координација активности на унапређењу и развоју туризма на овом подручју.

Радан кластер има две канцеларије, у Куршумлији и Лебану у објекту Теодора на локалитету Царичин Град, а на овој адреси је и званична регистрација кластера.

Председник УО кластера је познати српски туризмолог Радован Танасковић, а у менаџменту кластера је Слободанка Павловић на позицији асистента, која је са удружењем жена РУЖА почасни члан ове организације. Велику подршку кластеру обезбеђује и чланство регионалне развојне агенције „Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа“

slobodanka pavlovic daca

Слободанка Павловић – Даца

Слободанка Павловић је за Званичну презентацију општине Лебане рекла:

„Данас кластер броји 29 чланица, међу којима су и две из иностранства. У протеклој години је уз подршку Европске уније и Владе Швајцарске кроз програм европске сарадње с општинама-ЕУ ПРОГРЕС, кластер добио € 17.000 за оперативне трошкове. У овој години се имплементира пројекат „Повећање видљивости раданског подручја“, који са 50% суфинансира НАРР. Као резултат пројекта је заједнички наступ на Међународном сајму туризма у Београду од 27.фебруара до 02.марта свих пет општина, ЛТО и чланица кластера.

Важност кластера за подручје Радан планине је неоспорна управо због активности унапређења инфраструктуре на овом подручју, јер је приоритетни задатак руководства кластера изградња путева и повезивање туристичких потенцијала које Радан планина има а који нису довољно искоришћени. Решавање овог проблема би директно утицало на унапређењу развоја читавог подручја.“

ПОДЕЛИТЕ.