Председник честитао Светог Саву

0

Председник општине Лебане, Иван Богдановић, честита славу Светог Саву следећим речима:

“Драги школарци, студенти, просветни радници и сви ви који вечерас и сутра прослављате овог великог српског свеца као крсну славу, у име општине Лебане и у своје лично име желим вам срећну славу. Да славећи Савиндан сваке године чувамо од заборава његово име и велика дела“.

СПЦ и њени верници 27. јануара прослављају Светог Саву, који је синоним за српски народ, за све оно што представља наше духовно биће. Он је био први српски архиепископ, утицајни дипломата, а наша православна црква га слави као свог оснивача.

Рођен је као Растко Немањић 1174 године, рашки племић из владарске породице Немањића. Са 17 година одлази на Свету Гору и постаје монах, а касније му се придружује и отац Стефан Немања, са којим оживљава 1198 године манастир Хиландар.

Прогласио је самосталност рашке цркве и поставио основе СПЦ.

Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности, стога је заштитник просветних установа. Школе у Србији обележавају Савиндан као школску славу, сечењем славског колача и приредбама ученика у част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства.

ПОДЕЛИТЕ.