Потписан уговор са Делфи књижаром

0

Данас је у Министарству културе и информисања,потписан уговор између општине Лебане и Делфи књижара у оквиру акције „Књижара за сваки град“. Тачно у 12,00 часова министар културе и информисања Владан Вукосављевић,представио је акцију „Књижара за сваки град“ и подсетио на значај овако великог корака који ће много значити за општину Лебане као и за саме грађане те општине.

Председник општине Лебане Зоран Илић је у свом обраћању истакао да је отварање књижаре у Лебану веома битна ставка у погледу културног обогаћивања општине Лебане,те да је веома задовољан што ће напокон бити отворена једна књижара а самим тим и нова радна места.Председник је истакао да ће Лебане добити књижару која се не разликује од књижара у већим градовима, што трајно доприноси промовисању читања.

Посебно је поносан на чињеницу да је Лебане прво потписало уговор са Делфи књижарама у оквиру акције „Књижара за сваки град“. Директор Делфи књижара Дејан Папић је из аспекта Делфи књижара, истакао слично као и у ранијим преговорима са локалним руководством општине Лебане.

„Част нам је да понудимо концепт градске књижаре која ће обогатити постојећи културни садржај града Лебана, уз укључивање локалне заједнице и отварање нових радних места, а по моделу 39 књижара које послују у оквиру ДЕЛФИ књижаре доо у 17 градова у Србији. Намера нам је да кроз пословну сарадњу са Удружењем издавача и књижара Србије, локалном заједницом Лебана и Министарством културе а по моделу који предлажемо, отворимо нову књижару у граду те да своје искуство из успешног вођења сличних књижара у мањим градовима ставимо на располагање, како би још један град у Србији добио књижару по највишим стандардима бранше.

Уз разумевање услова живота и тренутне економске ситуације у граду, спремни смо да овај пројекат изведемо уз минималну подршку локалних институција а као део компанијског пројекта социјално одговорног пословања и подршке култури читања, кроз велики проценат волонтерског рада наших запослених и наших партнера.
У циљу подршке и промовисања читања већ 7 година радимо на томе да у свим градовима у Србији отворимо репрезентативне књижаре и да љубитељима књиге омогућимо да под најповољнијим условима дођу до најновијих наслова свих домаћих и водећих страних издавача, и да уз организовање књижевних вечери и сусрета са писцима, књижаре издвојимо од осталих продавница које у понуди имају и књиге. Исте стандарде планирамо дa применимо и на нову књижару у Лебану.

Нова књижара би добила резпрезентативан избор књига, уџбеника и пратећег асортимана, ту би били организовани сусрети са реномираним писцима и радионице за децу, у;ешће у манифестацијама везаним за књиге што би допринело промовисању читања и образовања као трајних вредности а такав програм би се уклопио у постојеће пројекте локалног културног центра.

Иако је простор који је намењен књижари мали за целокупан асортиман којим располажемо, учинићемо све да књижара добије репрезентативан избор књига и гифта, сезонског програма и уџбеника и као у осталим нашим књижарама, омогућићемо да читаоци могу да поруче наслове којих у тој књижари нема а које имамо у осталим књижарама и да их у року од неколико дана виде у својој књижари, без обавезе куповине“. Истакао је Папић.

Након свечаног потписивања уговора уследила је конференција за медије јер је,као што смо напоменули,Лебане прва општина која је потписала уговор у оквиру акције „Књижара за сваки град“.

ПОДЕЛИТЕ.