Полагање венаца страдалим у НАТО агресији

0

Опелом и полагањем венаца крај споменика у центру вароши, данас је одата пошта страдалима током агресије НАТО алијансе на Србију 1999. године, када је погинуло 20 бораца и четири цивила из лебанског краја.

Овај комеморативни скуп подржали су свештеници лебанске цркве, ученици који су казивали стихове као и градски хор „Јустинијана Прима“.

„24 марта 1999. године почео је ваздушни напад НАТО снага, који је трајао три месеца и у којима су уништавани, не само војни циљеви већ и мостови, енергетска постројења, градови, села, возови, цивилни конвојни „, потсетили су данас на овом комеморативном скупу.

Венце су положиле породице настрадалих, делегација локалне самоуправе, Војска Србије, представници Полиције, Удружење бораца од 1999. године и Удружење ратних-војних инвалида, Делегација општинског одбора СУБНОР-а, Делегација Покрета ветерана општинског одбора Лебане, делегације свих основних и средњих школа са територије општине Лебане и предеставници политичких партија.

Током 78 дана ваздушне кампање назване „милосрдни анђео“ погинула су 1.002 припадника Војске Југославије и полиције и око 2.500 цивила међу којима је 89 малишана , а 10.000 је рањено и повређено.

ПОДЕЛИТЕ.