Победи дијабетес

0

Дом здравља Лебане и Црвени крст обележили су данас Светски дан здравља на платоу испред Дома културе „Радан“, како би суграђане подстакли да чувају своје здравље.

Такође, суграђани су на штанду , поред добијања савета и здравствено-едукативног као и промотивног материјала , могли да измеревредности шећера  у крви , крвни притисак, индекс телесне масе и процене свој ризик за појаву дијабетеса тип 2.

Светски дан здравља који је ове године посвећен шећерној болести изведен је под слоганом „Победи дијабетес“.

Из Црвеног крста су поручили да здрави стилови живота могу у 70% случајева спречити настанак типа 2 дијабетеса, а здрава исхрана значајно доприноси смањењу ризика.

Клиничка истраживања су показала да релативно мале промене у стилу живота усвајање правилног начина исхране, повећање физичке активности и одржавање нормалне телесне тежине смањује ризик за настанак дијабетеса.

У Србији око 470.000 особа живи са дијабетесом , а ако се томе дода још 40 одсто оболелих, код којих дијабетес још није откривен, укупан број оболелих од шећерне болести у Србији процењује се на 760.000. Велики
број особа са дијабетесом не зна да има ову болест , а открива је случајно када већ постоје компликације, као што су болести срца и крвних судова, бубрега, ока или нервног система.

ПОДЕЛИТЕ.