Отворен Центар за посетиоце Царичин град

0

Савремени Центар за посетиоце Царичин град у близини локалитета из 6. века, свечано је отворен данас. Црвену врпцу пресекли су председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић и председник општине Лебане Иван Богдановић у присуству супруге председника Р.Србије госпође Тамаре Вучић, министра културе Николе Селаковића, посланика, државних секретара и званица – пријатеља општине Лебане.

Центар за посетиоце Царичин град је изложбени простор са музејском поставком и виртуелном презентацијом најочуванијег града из римског периода у Србији – JUSTINIANA PRIMA.

Вредност пројекта је 197,8 милиона рсд, који је финансирало МГСИ (програм Интегралног развоја) уз 5% учешћа општине Лебане.

Председник општине Лебане Иван Богдановић је истакао да је ово велики подухват за општину Лебане, али и за Србију: „Државни врх стоји иза овог пројекта и то је доказ да се подједнако развија сваки део наше земље, да се мисли и на мала места као што је Штулац или општина Лебане где се овај објекат налази“.

Председница Народне скупштине Р.Србије Ана Брнабић рекла је да сматра да је наша земља са својим природним лепотама једна од најлепших у свету и да то треба показати свима: „На иницијативу председника Р.Србије Александра Вучића много смо времена провели у овим крајевима да бисмо видели како можемо да допринесемо развоју сваког села и сваке општине. И када дође 2027. година и Експо, показаћемо, не само Србији, већ читавом свету ове природне лепоте. И експо није само за Београд, већ за целу нашу земљу“ нагласила је Брнабић.

Влада Србије октобра 2021. године на седници формирала Међуресорну радну групу за уређење и развој јужне Србије, чији је циљ припрема и реализација приоритетних пројеката из области туризма, животне средине и инфраструктуре, најбитнијих за југ Србије (општине Лебане, Бојник, Медвеђа, Куршумлија и градови Прокупље и Лесковац).

Интегрални развој, као један од кључних делова плана Србија 2027, трасира пут новом приступу напретка сваког места, општине и региона у Србији, кроз подстицање уређења туристичког, еколошког, културног и социјалног развоја једног краја, узимајући у обзир потенцијале, услове и ресурсе које оно поседује.

Србија, земља са богатим природним и културно-историјским наслеђем, кроз ревитализацију и уређење и најудаљенијих крајева Србије, ће до отварања светске изложбе ЕКСПО2027 у Београду, посетиоцима из целог света понудити обновљене локалитете и неистражену лепоту коју цела Србија има да понуди свету.

Влада Републике Србије је програм интегралног развоја покренула пре три године у циљу креативнијег и ефикаснијег коришћења ресурса кроз институционално повезивање различитих грана привреде, туризма, културе, пољопривреде, гастрономије и природних богатстава. Ова синергија између различитих сектора омогућава чак и најмање развијеним општинама да постигну конкурентну предност на регионалном нивоу.

Један од кључних циљева интегралног развоја Србије је отварање нових могућности за инвестиције у сектор смештајних капацитета унутар туристичке понуде. Овај приступ не само да задовољава потребе туриста, већ и ствара нова радна места, чиме доприноси развоју локалне економије.

Царичин град (Justiniana Prima) представља један од најбоље сачуваних рановизантијских градова, класификован као непокретно културно добро од изузетног значаја за Републику Србију. Подигао га је велики византијски Цар Јустинијан у 6. веку. Своје тајне овај град и даље чува, али их и несебично дели већ 110 година колико археолошка ископавања трају (од 1912. године).

Узимајући у обзир све ове чињенице сам град је постао Капитални пројекат – Конзервација, рестаурација и презентација археолошког налазишта Царичин Град у општини Лебане спроводи се од 2023 – 2025. године. Вредност капиталног пројекта укупно износи 365.406.000 РСД.

Република Србија започела је процес уписа Царичиног града на Унескову Листу Светске баштине 2010. године стављањем на прелиминарну Листу. У Републичком заводу за заштиту споменика културе je у јануару 2024. године формиран Стручни тим за израду номинационог досијеа за упис „Археолошког налазишта Царичин град – Iustiniana Prima“ на Унескову Листу светске баштине.

 

ПОДЕЛИТЕ.