Обука за ткање

0

Удружење жена „Ружа“  спроводу обуку ткања на малим ручним разбојима преко програма Националне службе за запошљавање. Програм је предвиђен за особе са инвалидитетом .

Теоријску наставу из области ткања одржала је , етнолог из Чачка Снежана Ашанин, која је полазнице обуке упознала са историјом ткања у свету и код нас, основним справама за рад , о техници ткања као и са употребом текстилних предмета у домаћинству и у одевне сврхе.

„На крају ове обуке полазнице ће добити сертификате, а обука ће им свакако користити , како за раду у неким од удружења тако и за индивидуални рад, макар за своје потребе“, истиче Снежана Ашанин.

obuka-za-tkanje

На обуци је пет особа са инвалидитетом, које истичу да се први пут сусрећу са ткањем и да  није све тако једноставно, али уз помоћ доброг предавача верују да ће научити како се ради овај посао који ће им убудиће користити у раду. 

Након обуке, удружење „Ружа“ спроводи практични део обуке у трајању од 33 дана.

„С обзиром да не постоји радионица те врсте код нас и у окружењу, полазнице обуке ће након добијања сертификата моћи да аплицирају на неким од послова који се обезбеђују преко НСЗ-а, пре свега јавни радови“, рекла је председница овог удружења, Слободанка Павловић.

Павловићева је најавила да ће покушати да споји стари занат са производном Социјалног предузећа у делу паковања и амбалаже.

 

ПОДЕЛИТЕ.