Лебане у знаку минибуса, Михољских сусрета села и Парадајз феста

0

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић изјавио је данас да југ Србије има ваљане људе, од којих све зависи.

„Југ има ваљане људе, а од људи зависи све. Лебане има будућност. Али заслужује да их не оставимо саме. Сваки уложен динар је сигурно добро уложен и сигурно ће се вратити“, рекао је Кркобабић приликом посете Лебану.

Он је после састанка са општинским руководством, заједно са председником општине и људима из Академијског одбора за село САНУ, пошао у вожњу минибусем за превоз сеоског становништва, купљеним средствима Министарства за бригу о селу.

Министар се зауставио у селу Гргуровце које је на овај начин први пут добило редован линијски превоз за своје становнике.
„Идем у средњу техничку школу у Лебану и овај превоз нам много значи. Бесплатан је и не морамо да одвајамо месечно средства за одлазак и повратак из школе, а сада када нам је урађен и пут много мање мојих вршњака ће напуштати село. Ја своју будућност видим овде“, рекао је Никола Ђорђевић из села Гргуровце.

Из тог програма до сада је додељено 35 таквих возила за најугроженије општине, од којих 28 припада четвртој групи развијености и девастираним подручјима, а нека села у Србији су на овај начин по први пут добила везу са градом/општином.

Дневно ће се овим минибусевима у Србији превозити око 3.800 путника, а први минибусеви су већ почели да стижу и саобраћају по селима.

Председник општине Иван Богдановић захвалио је министру на посети и изјавио да општина Лебане учествује у свим програмима Министарства за бригу о селу и да је локална самоуправа увек ту да чује све проблеме мештана и месних заједница и да учини све што је могуће за њихово решавање.

Кркобабић је у селу Бошњаце обишао воћарску задругу „Агро прима југ“ која је из прошлогодишњег програма Министарства за бригу о селу намењеног задругама добила 13,4 милиона динара за унапређење пословања набавком расхладног агрегата и савремене опреме за прераду воћа.

„Успешност задруге одређује број коопераната. Судећи по броју од 300 ово је једна од најуспешнијих. Средства која смо уложили у техничком, технолошком али и комерцијалном смислу имају пуно оправдање. А то потврђује овај број коопераната. И да будемо јасни ради се о три стотине породица“, рекао је Кркобабић.

Основана 2006. године, задруга откупљује скоро све врсте воћа и поврћа и пласира на домаће и инострано тржиште. Захваљујући овој инвестицији и делимично сопственим улагањима, прошле године су достигли извоз у износу од 40 милиона динара.

Задруга у две смене има 10 стално запослених радника и 20 сезонских.

У селу Бошњаце прошле године организовани су и „Михољски сусрети села“, такође средствима Министарства за бригу о селу, а исти сусрети са разним надметањима и културно-уметничким програмом одржаће се 28. августа ове године у селима Гргуровце, Пертате, Тогочевце, Коњино и Поповце.

Данас у Лебану почиње и Парадајз фест, тродневна манифестација у организацији Општине, посвећена пољопривредним произвођачима, едукацији и забави.

ПОДЕЛИТЕ.