Лазарева субота у Лебану

0

 

Субота уочи празника Цвети (који увек падају у шесту недељу Часног поста) посвећена је успомени на васкрсење четвородневног Лазара, и на улазак Христов у Јерусалим, где су га деца свечано дочекала и поздравила.

И ове године, Лебанчани су наставили са достојним обележавањем Лазареве суботе или Врбица, у организацији Српске православне цркве у Лебану, Туристичке организације општине Лебане и лебанских основних школа: „Вук Караџић“ и „Радован Ковачевић – Максим“.

Треба поменути да су пријатељи ове манифестације Општина Лебане, Дом културе „Радан“ и КУД „Јабланичко коло“ из Лебана, који су такође пружили свој допринос.

jutarnja liturgija vrbice

На Лазареву суботу, Јутарњу литургију у храму „Усековања свете главе Светог Јована Крститеља“ служили су: јереј Александар и јереј Филип који је и началствовао литургијом.

porta crkve lebanske

Након тога, у порти лебанске цркве ученици лебанских основних школа су после уводне речи старешине лебанске цркве јереја Филипа, извели пригодну културно-уметничку приредбу коју су припремили под руководством вероучитеља Данила Николића, Дубравке Станковић и учитеља ОШ. „Вук Караџић“.

recital 1

recital 2

Програм односнo рецитал, се састојао од четри целина. Могли су се видети и ликовни радови на тему Ускршњих празника деце из Лебана, Бојника, Медвеђе и Бошњаца који су били изложени испред улаза у цркву.

radovi uskrsnji

Уследила је Литија којој су се придружили и одрасли верници. Један број деце је био у народној ношњи и у одори какву носе Лазарице.

lebane vrbice litija

 Литија је певајући пригоне обичајне песме прошла главном улицом кроз пешачку зону, смером према Лесковцу, прешла преко моста на десну обалу Јабланице, те је стигла на плато испред хотела, где су децу сачекале врбове гранчице које је јереј Филип због неизвесних временских прилика осветио а дечица су „убрала“ врбове ластаре.

osvecenje vrbica

Литија се потом, упутила ка цркви преко другог моста. Након тога у цркви „Усековања свете главе Светог Јована Крститења“ у дељене су освећене гранчице врбе, а након беседе о значају празника и прославњању у прошлости, јереј Филип је деци која су учествовала у програму делио звончиће.

vrbice u crkvi lebanskoj

 На излазу из цркве, Туристичка организација општине Лебане је деци делила јабуке и бомбонице.

tool deli bombonice

Туристичка организација општине Лебане већ неколико година чини напоре како би се у нашем граду отргао од заборава и сачува за наредна покољења овај лепи начин обележавања Лазареве суботе, односно Врбица и традиционалног обичаја везаног за Лазарице .

28.04.2011.године Туристичка организација општине Лебане и Министарство културе, информисања и информационог друштва су потписали Уговор о финансирању пројекта „Лазарице“ за израду народних ношњи са мотивима јабланичког краја (карактеристичних за подручје општине Лебане), штампање мајица са логотипом Лазарица и набавку поклона учесницима.

ТООЛ се обратила школама да пошаљу односно препоруче децу која имају искуства у „Лазарицама“ или су раније певала на школским приредбама.
Током летњег распуста, формирала се група „Лазарице“ од 12 детета. Сакупљене су песме које певају „Лазарице“ у селима. Са децом су радили упошљеници Туристичке организације општине Лебане. Поред песама деца су научила и старе дечије игре које ће изводити током наступања.

30.09.2011. године Својим наступом „Лазарице“ су отвориле манифестацију Изложбу старих заната. Наступ је садржао сплет лазаричких песама, додолских песама и дечије игре..
Након овог наступа, уследио је позив за учествовање на манифестацији „Златне руке“ октобра 2011.г., у Лесковцу као део програма. Такође, „Лазарице“ су биле део програма на премијери филма о културном наслеђу 04.11.2011.године.Као награду учесницима је организована посета Народном музеју у Прокупљу и Ђавољој вароши у току летњег распуста.

И наредних година су окупљена деца из основних школа на подручју општине Лебане за Лазареву суботу, и на манифестацијама.
Народне ношње „Лазарица“ и реквизити се након наступа чувају у просторијама Туристичке организације општине Лебане.

ПОДЕЛИТЕ.