Кључно и стратешки за Лебане

0

Министар без портфеља Велимир Илић приликом данашње посете Лебану , обећао је да ће наћи решење да помогне изградњу „Кључа“ прве фазе „Предбране“.

Затражио је од челника локалне самоуправе да одреде шта је кључно и стратешки за ову општину, уз обећање да заједно раде на чишћењу критичних канала и сливова река иали је и нагласио да Влада Србије неће толерисати немарност. 

Челници локалне самоуправе затражили су помоћ за изградњу „Кључа“ прва фаза „Предбране“ као и за санацију критичног слива реке Шуманке .

strateski-za-lebane

Директор ЈКП „Водовод“ Андрија Кражић предочио је да је  по питању изградње предбране, урађено више од 80 посто и да фали само још 20 посто од потребне документације до добијања дозволе за изградњу.

„У току је израда плана детаљне регулације, затим актуелизација предходне документације коју треба прилагодити данашњим условима, прогласити јавни интерес и на крају добијање дозволе за изградњу“, набраја он.

Председник Скупштине општине Срђан Јовић потсетио је да би се изградњом „Предбране“ решио горући проблем водоснабдевања у овој општини.

„Предбрана би контролисала уједно реку Шуманку која је у зимском периоду бујична и прави проблеме, а уједно је и сушица па преко лета долази до прекида у водоснабдевању“, објаснио је Јовић.

strateski-za-lebane2

Проблематични слив реке Шуманке оштетио је и део локалног пута Лебане-Бувце, па из ЈП „Дирекција за планирање и изградњу Лебане“ саветују да корисници овог пута буду опрезни .

„Ову деоницу обишао је професор Мирољуб Сердаковић из Ниша, специјалиста за клизишта, који је дао своје стручно мишљење и проценио да би санација овог клизишта коштала око 3,5 милиона динара“, рекао је данас директор Дирекције, Срђан Стојилковић.

На крају овог састанка остало је обећање министра за помоћ, али најпре ће бити потребно да се покажу резултати, односно да се министарству достави извештај о активностима до сада.

  

ПОДЕЛИТЕ.