„Кластер“ у Лебану

0

У кабинету председника општине Лебане, Горана Јањића, одржан је састанак представника локалних самоуправа: Куршумлије, Прокупља, Бојника, Медвеђе, Лебана и представника Радан кластера.

Циљ овог састанка био је да сви заједно размотре тренутну ситуацију у вези рада и планова Туристичког кластера раданског подручја, али да би разговарали и о могућим начинима сарадње на пољу развоја сусетских општина.

У двочасовном конструктивном разговору , учесници састанка дошли су до закључка да даљи рад кластера треба подржати и размотрити могућност финансијске помоћи менаџменту кластера за оперативне трошкове, као и да пројекат 2 и пројекат 3 буду подржани финансијски, у складу са буџетом који су саставни део предложених пројеката, и да се укупан трошак подели на једнако учешће свих општина.

radan-klaster

Председник УО Радан кластера, Радован Танасковић је учесницима уручио нацрте два пројекта са пројектованим буџетима, као и извештај о досадашњем раду кластера.

“ Пројекат број 2 се односи на припремне радње „Гео парка“на Радан планини, док се пројекат број 3 односи на највећи проблем , који имају општине учеснице састанка, а то је изградња пута на Радан планини који би повезао Јабланицу и Топлицу“ објаснио је Танасковић.

Осим постизања договора о пружању подршке кластеру у даљем раду, учесници састанка су разговарали о могућности сарадње и на другим пољима развоја подручја.

Председник општине Лебане, Горан Јањић предложио је да се у наредном периоду размотри могућност заједничке презентације свих пет општина у Београду кроз изнајмљивања заједничког простора као представништва које би олакшало промоцију општина, али и повезивање потенцијалних инвеститора са општинама раданског подручја.

 radan-klaster1

Састанак је завршен закључком да се у будуће треба фокусирати на заједништво свих пет општина у наступима код ресурних министарстава, пре свега Министарства за путеве, и да ће овакав вид наступа у многоме допринети бољем позиционирању ових општина код различитих, како домаћих тако и иностраних фондова.

Договорено је да се следећи састанак одржи од 5. до 10. јула а да домаћин буде општина Бојник, када ће се учесници састанка изјаснити и донети коначну одлуку о финансирању кластера.

У новембру је  у плану састанак у Прокупљу , на тему : „План и програм рада Радан кластера у 2016. години“.

 

 

ПОДЕЛИТЕ.