Калкулатор за ново паушално опорезивање

0

Сви предузетници у режиму паушалног опорезивања или почетници који тек планирају да започну свој бизнис моћи ће да на порталу www.jpd.rs израчунају пореске обавезе за четири године унапред. Илустративни калкулатор развио је НАЛЕД, у сарадњи са Пореском управом у оквиру четворогодишњег Пројекта јавно-приватног дијалога за развој који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД).

Калкулатор, креиран према будућој формули за утврђивање висине пореза и доприноса, биће представљен на четири округла стола у Новом Саду (15. новембар), Београду (18. новембар), Нишу (28. новембар) и Крагујевцу (3. децембар). За 117.000 паушалаца у Србији, промена доноси аутоматизацију процедура, смањење бирократије и већу предвидљивост у погледу утврђивања пореске обавезе.

“Почетници у пословању моћи ће електронским путем да сазнају да ли имају право да послују као паушалци и да, као и постојећи предузетници, унапред израчунају висину пореза. Такође, уместо аконтационог и коначног пореског решења које је често каснило и дуже од шест месеци, у пореско сандуче електронски ће им стизати јединствено пореско решење за годину унапред“, изјавила је Јелена Бојовић, директорка за регулаторну реформу у НАЛЕД-у.

Иницијатива за реформу паушалног опорезивања покренута је у септембру прошле године када је НАЛЕД заједно са Удружењем за развој предузетништва из Ниша, лансирао кампању “Месец паушалаца” у оквиру ЈПД пројекта. Током кампање прикупљене су идеје и предлози свих заинтересованих страна, спроведена анализа постојећег система и припремљен концепт реформе с којим се отишло пред ресорне институције.

Нацрт уредбе, чије се усвајање очекује у децембру, а ступање на снагу у јануару 2020, предвиђа низ погодности за многе паушалце. У наредне три године пореске обавезе неће моћи да им буду повећане више од 10% годишње, а бројним предузетницима биће смањене 30% и више због нове формуле за обрачун пореза, која предвиђа објективно и лако проверљиве критеријуме за утврђивање висине у односу на постојећи модел.

Предвиђен је и низ подстицаја, као што су смањење пореске основице током прве три године пословања, као и основице за предузетнике млађе од 30 и старије од 55 година, за породиље, особе са инвалидитетом и особе код којих се јавила дужа болест. Важна новина је и то што ће аутомеханичари и рачуновође убудуће моћи да послују као паушалци.

Извор: НАЛЕД

ПОДЕЛИТЕ.