Јањићу тече мандат одборника

0

Председник општине Горан Јањић поврдио је да његов мандат и даље тече и да он није дао оставку на место одборника у локалној скупштини .

„Мени мандат одборнка важи још увек, а ја сам и онда био кандидат за одборника као и носилац листе „Група грађана др Горана Јањића“, каже Јањић.

Према његовим речима, у овом случају нису постојали услови да лице које је било носилац изборне листе поднесе оставку на место одборника, пошто сама чињеница да је носилац изборне листе, нема за последицу стицање мандата одборника док му Скупштина, у складу са законом, не потврди мандат, што значи да до тог момента има само статус кандидата за одборника у Скупштини општине.

predsednik-Janjic

У вези стим начелник локалне самоуправе Славољуб Денић обратио се Министарству регионалног развоја и локалне самоуправе захтевом за давање мишљења у вези са доделом мандата одборника у Скупштини општине Лебане.

У одговору се каже:  „У складу са одредбом Закона о локалним изборима подношење оставке представља основ за престанак мандата одборника пре истека времена на које је изабран, а што представља добијање мандата, тј. чињеницу да мандат тече“.

Janjic-Denic

Такође, према законској одредби, мандат одборника почиње да тече даном његовог потврђивања, с тим да о потврђивању мандата одборника одлучује Скупштина на констутивној седници, рекли су из Министарства регионалног развоја и локалне самоуправе.

Додали су да, не постоји могућност да се пре одржавања констутивне седнице поднесе оставка, с обзиром на то да мандат још није потврђен од стране надлежних органа, односно скупштине јединице локалне самоуправе.

ПОДЕЛИТЕ.