Гимназија из Лебана учествује у пројекту СТЕМ и роботике

0

Истраживачка станица Петница у сарадњи са партнерском организацијом Осијек Software City  из Хрватске организује програм додатног образовања намењен наставницима и ученицима средњих школа из Србије и Хрватске. Од 65 пријављених школа за осам места, Гимназија из Лебана изабрана је за учешће на регионалном пројекту СТЕМ и роботике!

Пројекат „СТЕМ образовање и нове технологије у циљу регионалног развоја“ је осмишљен тако да изабране средње школе трајно добијају пакет неопходан за реализацију савремене наставе и ваннаставних активности у области роботике, као и пакет образовних програма. Идеја је да се школама на овај начин помогне да након пројекта могу успешно својим ученицима представљати роботику, програмирање, природне науке и иновације (СТЕМ области).

Образовни аспект пројекта траје шест месеци и садржи семинаре у Петници, Осијеку и активности у онлине фази. Изабране школе ће са својим тимовима (1 наставник и 2 ученика) имати прилике да са најбољим стручњацима из Србије, Хрватске, ЕУ и САД раде на сопственој едукацију из области програмирања, роботике, иновативне наставе, као и других тема везаних за СТЕМ области.

Интересовање школа из целе наше земље је превазишло сва очекивања. За осам места колико је предвиђено за овај пројекат пријавило се 65 школа, а лебански гимназијалци изборили су своје место за учешће у овом пројекту.

Битно је напоменути да ће свака школа током пројекта добити свог малог хеџабот робота којег ће задржати у свом власништву уколико реализује све активности на пројекту, а све у циљу да се школама на овај начин помогне да након пројекта могу успешно својим ученицима представљати роботику, програмирање, природне науке и иновације.

СТЕМ области које подразумевају природне науке, математику и технологију су веома значајне за развој сваког друштва. Због тога су ИС Петница, и Осијек Софтњаре Цитy, са свим својим искуством у образовању одлучили да уз подршку амбасада Сједињених Америчких Држава организују образовно-научни програм који за циљ има и лични развој ученика и наставника, али и подизање капацитета школа, и обнову рада школских секција. Припремајући младе људе да се баве СТЕМ областима овај пројекат их припрема да буду мотор регионалног развоја.

Учешће на пројекту и у Петници и у Осијеку је бесплатно за све школе, а свака школа може имати само један тим (1 наставник и 2 ученика). Први семинар биће у Истраживачкој станици Петница од 13. до 18. јануара, а други у Осијеку од 25. до 30. јуна 2018. године.

Пројекат „СТЕМ образовање и нове технологије у циљу регионалног развоја“ је подржан од стране амбасада Сједињених Америчких Држава у Србији и Хрватској.

ПОДЕЛИТЕ.