Експортекст – од рушевине до пословног објекта

0

Када је од лета 2016.године кренула прича да ће некадашњи текстилни комбинат „15 Мај-Експортекст“, постати за пар месеци фирма у којој ће се запошљавати и остваривати приходи под тим руинираним кровом, мало ко је веровао. Експортекст је тада био фабрика у стечају.

Октобра месеца, приликом боравка тадашњег премијера Александра Вучића у Нишу, одржан је састанак са градоначелницима и председницима општина свих пет округа.

Том приликом у разговору са председником Општине Лебане Зораном Илићем, дато је обећање да ће Влада РС учинити све да поменути објекат од руине постати фабрика која ће се покренути, запослити људи и Лебане се тако покрене са дна привредне лествице.

Чланови Одбора поверилаца предузећа „15 Мај Експортекст “ у стечају прихватили су понуду Општине Лебане за куповину тог предузећа.

Уследило је потписивање уговора са Агенцијом за лиценцирање стечајних управника, а већ 26. децембра, уследио је долазак министра трговине и туризма Расима Љајића и његових сарадника, како би се прецизирали и детаљи инвестирања у предузеће.

Активно и убрзано се кренуло у рашчишћавање објекта и производних хала Експортекста. У целу акцију укључена су сва комунална предузећа, Водовод, Комуналац , Месна заједница, Центар за социјални рад. Много посла али и напора је уложено како би се уклонило растиње и коров у кругу али и у унутрашњости некадашњих хала.

Неколико инвеститора посетило је Експортекст и као најпогоднији издвојила се турска компанија „ОРМО“ која у Турској запошљава близу 2000 радника, прерађује и из својих фабрика дневно извози до 40 тона предива у земље ЕУ и Руске Федерације.

Уследила је посета Председника Владе РС, сада Председника Србије, Александра Вучића која је потврдила цео договор и обећање дато у Нишу. Руководство Општине Лебане спроводи сву законску процедуру како би се поменутом инвеститору омогућили сви услови да могу кренути са пословањем.

По рашчишћавању круга расписује се тендер у две фазе за реконструкцију и адаптацију производних хала.

За прву фазу као најповољнији извођач изабрана је фирма „ROOFS“ из Београда док за другу фазу радова најповољнији добављач је фирма „ГАТ“ ДОО из Новог Сада.

У току маја месеца су потписани уговори са извођачима радова и адаптација производних хала је у току .

ПОДЕЛИТЕ.