Црвени Крст и Дом Здравља обележили Светски Дан Здравља

0

Светски дан здравља 7. април ове године посвећен је депресији и обележава се под слоганом “Депресија – хајде да разговарамо”. Циљ овогодишње глобалне кампање је да се повећа број људи који ће потражити помоћ, а који имају симптоме депресије.

Црвени крст Лебане и Дом здравља Лебане обележили су Светски дан здравља као један од значајних датума из календара јавног здравља.

Тим поводом данас су у центру Лебана организовали штанд на коме су наши суграђани могли да провере крвни притисак и ниво шећера у крви као и да добију савете у вези ове болести, уједно су промовисани и здрави стилови зивота.

Депресија је болест коју карактерише туга, губитак интересовања за догађаје из непосредне околине уз немогућност обављања свакодневних активности у трајању од најмање две недеље. Људи који пате од депересије имају неколико карактеристичних симптома: губитак енергије, промену апетита, поремећај сна, анксиозност, смањену концентрацију, осећање безвредности, кривице и безнађа и мисли о самоповређивању или о самоубиству.

Депресију је могуће лечити, али је проблем што се јако мали број људи са симптомима те болести јави лекару на време. Депресија се данас мора посматрати као и свака друга болест за коју треба адекватна терапија. Ако човек осећа безвољност и нема жеље за животом и ако такво стање траје јако дуго, треба да се обрати лекару. Разговор и разумевање особа из околине такође је од велике помоћи.

У овогодишњој кампањи се посебна пажња посвећује онима које депресија највише погађа: адолесцентима и младим особама, женама у репродуктивном добу, нарочито после порођаја и особама старијим од 60 година.

Светска здравствена организација предвиђа да ће до 2020. године депресија бити на другом месту болести које су узрок инвалидитета.

Процењује се да од депресије болује око 320 милиона људи широм света, а у Србији око 420.000 људи или око 5 одсто укупне популације у нашој земљи.

Извор ИНФОЦентарЈуг

ПОДЕЛИТЕ.