Пројекат “Фер почетак у животу“

0

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Лебане, 24.12.2019.

Општина лебане реализује пројекат „Фер почетак у животу“

Пројекат “Фер почетак у животу“, финансира Европска унија у оквиру грант шеме програма “Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома“, који спроводи Стална конференција градова и општина (СКГО).

Уговор о додели бесповратних средставапотписали су СКГОи Општина Лебане, а партнер на пројекту је Удружење грађана „Арка“.

Вредност пројекта је 55.105 евра, од чега општина Лебане учествује са 5.510,5 евра.

Кључне активности на пројекту су:

  • Обука за рад са децом по сертификованом програму “Ни црно ни бело“, за представнике предшколске установе, основних школа, педагошких асистената и чланове Мобилног тима. Обука има за циљ да промовише толеранцију, интеркултуралност и уклања предрасуде.
  • Диверсификовани програми – играонице за децу од 3 до 5,5 година у одељењима предшколског образовања у школама Вук Караџић и Радован Ковачевић (мешовите групе).
  • Радионице за ромску децу од 3 до 5,5 година и њихове родитеље.
  • Школа родитељства – радионице за родитеље.
  • Школица за маме и бебе – Радионице за родитеље деце до 3 године старости.
  • Манифестација за промоцију толеранције на Дан Рома 08.04.2020. године

Из средстава пројекта биће обезбеђени дидактички материјали, едукативне играчке, потрошни материјал, ужине и освежење, опрема за дечји вртић и предшколска одељења у основним школама.

Контакт особа: Ненад Јовановић, одсек за писање и управљање пројектима nnnjovanovic@gmail.com


Пројекат “Фер почетак у животу“ реализују Општина Лебане и партнери на пројекту – удружење грађана “Арка“ и Дечји вртић “Дечја радост“ из Лебана. Донатор је Европска унија, а Уговорни ауторитет и тело које спроводи програм је Стална конференција градова и општина. Вредност пројекта је 55.105 Евра. Пројекат је усмерен ка унапређењу образовања, васпитања и здравља ромске деце до 7 година.

Више о пројекту можете сазнати на

www.lebane.org.rs

Од 2000. до данас, Европска унија донирала је више од 3.6 милијарди евра Србији. Средства су коришћена за подршку развоја, квалитета живота и реформи у следећим сферама: цивилна заштита, заштита од поплава и помоћ поплављеним подручјима, образовање, повезаност, заштита околине, здравствена заштита и заштита потрошача, култура, владавина права, локални развој, послови и привредни раст, јавна администрација, миграције, управљање јавним средствима, цивилно друштво и медији, социјална инклузија, омладина и спорт. ЕУ подршка је имплементирана кроз сарадњу са Владом Републике Србије. Европска унија је донирала Србији више развојних средстава него сви други интернационални донатори заједно.

ПОДЕЛИТЕ.