ОДЕЉЕЊЕ ЗА ХЕМОДИЈАЛИЗУ У ЛЕБАНУ ПРИМЕР УСПЕШНЕ САРАДЊЕ ЕУ И ОПШТИНЕ.

0

Шеф 2. сектора операција Делегације Европске уније Штефен Худолин обишао је данас у Лебану одељење за хемодијализу које је уз подршку Европске уније почело са радом у априлу ове године и пружа потребну медицинску негу за бубрежне болеснике из Лебана, Бојника и Медвеђе. Пре одласка у Дом здравља делегација је посетила кабинет председника општине .Током састанка са помоћницима председника општине Лебане Наташом Стојановић и Миодрагом Живковићем, шеф 2.сектора операција Делегације ЕУ, Штефен Худолин је рекао да Европска унија наставља подршку локалном економском развоју кроз програм ЕУ ПРО који је до сада одобрио 77 инфраструктурних пројеката све у циљу равномерног регионалног развоја Србије и бољег живота становништа. Худолин је додао да су нови позиви прилика за општине да конкуришу са квалитетним пројектима
Уз финансијку подршку Европске уније у висини од око евра и значајно учешће општине Лебане од 35.000 евра завршени су сви грађевински радови, електричне инсталације, вентилација и климатизација просторија, а уграђен је и лифт за особе са инвалидитетом. Уз подршку донатора набављен је и део медицинске опреме која укључује дефибрилатор, ЕКГ апарат, монитор за пацијенте, осам лежајева и један суви стерилизатор, која омогућава да одељење ради у пуном капацитету.
„Овај пројекат је изузетан пример како Европска унија својом подршком унапређује квалитет живота људи у локалним заједницама, а кроз успешну сарадњу са општином Лебане и Министарством здравља олакшан је живот и обезбеђена неоходна здравствена услуга за пацијенте из три општине који више не морају да путују у Лесковац на дијализу“, рекао је Штефен Худолин, шеф ИИ сектора операција Делегације ЕУ. Он је истакао да лебанско одељење за дијализу представља одржив модел који би могао да се примени и у другим срединама.
Како је Худолин подсетио Европска унија је највећи донатор у Србији, а пројекат у Лебану је само један у низу од 850 пројеката вредних преко 65 милиона евра које је ЕУ током протекле деценије само преко развојних програма спровела у сарадњи са локалним самоуправама.

„Отварањем одељења хемодијализе при Дому здравља Лебане ми смо обезбедили виши ниво услуга за наше пацијенте а имамо капацитет да недељно неопходну здравствену негу пружимо за 18 пацијената. Тренутно у просеку имамо осам или девет пацијената о којима брину два лекара и шест медицинских сестара који су прошли шестомесечну обуку у Клиничком центру у Нишу“, рекао је директора Дома здравља Владан Станојевић.

ПОДЕЛИТЕ.