Унутрашњи дијалог о Косову и Метохији

0

По  десет општина из централне Србије пружаће помоћ једној од општина на Косову и Метохији у којој претежно живи српско становништво.  – један је од централних закључака  округлог  стола  који је организовала Стална конференција градова и општина у Нишу, радна група Владе Србије за подршку унутрашњем дијалогу и Министарство државне управе и локалне самоуправе у оквиру  „Унутрашњег дијалога о Косову и Метохији“.

Скупу су присуствовали председник општине Лебане Иван Богдановић, заменик председника општине Бобан Пејић, председник Скупштине општине Срђан Јовић, директор ОШ „Вук Караџић“ Драган Јовић, градоначелници и председници општина из свих делова Србије,   министар за државну управу Бранко Ружић.,  директор Канцеларије Владе Србије за Косово Марко Ђурић.

Марко Ђурић је рекао да је број присутних представника локалних самоуправа из целе Србије и њихових предлога о начинима помоћи сународницима који живе на Косову и Метохији доказ јединствене жеље да се сачува , стави под заштиту и бригу наш народ на Косову и Метохији.

Он је додао да је потребно да  се организујемо и индивидуално помогнемо општинама онолико колико можемо. Некада је то посета, некада тако што ћемо наћи привреднике из локалних општина које ће стипендирати српску децу на Косову. На тај начин, ракао је Ђурић “укључићемо и јединице локалне самоуправа са територије целе земље у борбу за очување нашег народа на Косову”. Он је навео пример да су општине са севера Србије  за неколико недеља прикупиле чак 60 шлепера помоћи Србима на Косову.Представници општина и градова истакли су да желе на све могуче начине да помогну општинама на Косову.Чули су се различити предлози, почев од новчаних донација , мада су ту истакли проблем трансфера новца, до стипендирања ђака и струдената са Косова И Метохије. , уступања софтвера за вођење послова самоуправемане треба да издвоје по три милиона динара до тога да треба да стипендирају српску децу из покрајине.

Министар за државну управу и локалну самоуправу  Бранко Ружић је рекао да ће помоћ општинама на Косову и Метохији потребна и у новцу , али да о томе брине и Влада Србије а да је много делотворније јачање осећања сигурности и успостављање сарадње општина са Косова и Метохије и централне Србије.

“Веома је значајно да постоји висок степен свести о потреби да се помогне не само у материјалном смислу, него да се и психолошки и симболички стави до знања да је држава Србија  и на овај начин присутна на територији Косиова и Метохије Тиме показујемо да 150.000 наших сународника на Косову имају подршку и заштиту, завређују пажњу и живот достојан човека у 21. веку”, рекао је Ружић.  Он је додао да Срби на Косову и Метојихи морају да живе константно од свог рада, да буду интегрисани у оне средине у којима живе, а да ће “Београд бити уз њих”.

Ружић је подсетио да Србија данас свој утицај на Косову и Метохији реализује и кроз 29 привремених општинских органа чијим очувањем одржава уставно-правни поредак Србије као и то да је данас  1.760. дан од постизања договор у Бриселу о формирању Заједнице српских општина, односно  толико дана колико се опструира ова одлука од стране Приштине 1.760. дан неиспуњених обавеза Приштине.“Приштина је учинила све да до формирања ЗСО не дође и непрестано подгрева страх Албанаца да се ради о покушају стварања нечега што би личило на Републику Српску. То је сасвим неоснован страх јер добробит једне заједнице на Косову, по систему спојених судова значи добробит свих грађана”, изјавио је Ружић. Ружић је нагласио да је добро што су се ови договори постигли у Нишу “ граду коме често прете Из непосредне близине И што одавде шаљемо једну поруку – Ми никоме не претимо али своје чувамо И бранимо. Знамо шта је наше И да смо сложни И солидарни и да никада нећемо дустати”.

Душанка Голубовић, председница СКГО и градоначелница Сомбора је нагалсила да је „скуп организован са жељом да се покрене дијалог о томе како да знања и искуства градова и општина поделимо са општинама са КиМ“.

“Указали смо на могућности везане за међуопштинску сарадњу, сарадњу између локалних самоуправа, у погледу расподеле капацитета, ангажовања радне снаге, стручне помоћи И на други начине И водове којима је могуће помоћи општинама на територији Косова И метохије.” , рекла је Душанка Голубовић.

ПОДЕЛИТЕ.