У Липовици сабором обележен празник ГОРЕШЊАК

0

Народни сабори, скупови и вашари били су нешто што се чекало преко целе године, али савремено доба и брз начин живота учинили су да народни сабори готово оду у заборав. Међутим мештани планинског села Липовица у општини Лебане, на самој граници са Косовом и Метохијом, одлучили су да на празник Горешњак оживе сабор  који се некада одржавао у овом селу.
У Липовици се некада на данашњи дан одржавао велики народни сабор. Мештани су се окупљали у храму Светог Николаја у Липовици који је подигнут још 1915. године, трудом и средствима мештана, а освећен је 26. јула 1915. године, руком епископа нишког Доситеја Васића. Како су нам испричали старији мештани који памте те саборе овде се некада окупљао велики број људи на Горешњак, док је протеклих година само обележаван празник а није било сабора.Недавно су мештани Липовице одлучили да обнове свој храм и уз помоћ донатора Стојана Хаџи Станковића из Равне Бање, али и самих мештана успели су да се организују, прикупили су новац и обновили спољашност храма Светог Николаја у овом месту. За унутрашње реновирање потребно им је много више средстава па им је свака помоћ добро дошла истиче Станимир Милојевић, председник месне заједнице Липовица.

„Половином маја почели смо реновирање наше цркве. Хтели смо да обновимо наш храм који датира још из 1915. године. Организовали смо се, прикупили новац и сами смо извели радове на обнови спољашности храма, јер смо толико новца имали. Радови на сређивању спољашности цркве коштали су око 2800 евра. Желимо да обновимо и унутрашњост храма, али за то нам је потребно још око 3800 евра.“ каже Милојевић. Данас у Липовици живи стотинак мештана. Обнова овог храма има велики значај ако се има у виду да се Липовица налази уз саму административну линију са Косовом и Метохијом јер се 7 км општина Лебане, тј село Липовица, граничи са Косовском Каменицом.

Стојан Хаџи Станковић чији је отац пореклом из оближњег села Оруглица каже за Инфо центар југа да је као мали долазио овде на сабор, а када је недавно долазио код рођака видео је да је црква била зарасла у коров и готово да се није примећивала са пута.
Акцији су придружили и они који су раније живели у Липовици а данас су трбухом за крухом отишли далеко од свог родног краја, али овде још увек имају имања.Данас се у овом селу окупило око стотинак мештана на обновљеном сабору. Литургију у храму Светог Николаја служио је парох други лебански Александар Николић, а након литургије окупљени мештани су прославили празник у импровизованом шатору поред храма. Организовали су се око припреме хране и пића, а била је и музика уживо.Иначе, некада су се сабори заказивали у доба неког црквеног празника када није дозвољено радити, а најчешће су се одржавали у порти оближње цркве или манастира. Тада су се људи окупљали како би се видели, кроз разговор разменили искуства, купили оно што домаћинству недостаје и показивали младе који су за женидбу и удају.

ИЗВОР: Инфо Центар Југ

ПОДЕЛИТЕ.