Стигли први камиони са опремом за нову фабрику

0

Четири, од укупно двадесет шлепера, са опремом за нову фабрику у Лебану , стигло је синоћ нешто после 19,00 часова.

Тим поводом је данас у кабинету председника општине Лебане Зорана Илића, одржана конференција за новинаре којој су присуствовали сви функционери локалног руководства општине Лебане и изјаву председника Илића вам преносимо у целости:

„Ово је један изузетно значајан догађај за општину Лебане и њене грађане и могу да вас обавестим да су стигли први камиони са опремом за будућу фабрику која треба да се отвори у Лебану под називом „ЛебанТекс“ турске компаније „Ормо“ из Турске.
Ово је изузетно значајан дан за све нас и означава почетак развоја нашег града.

Морам напоменути да постоји свесрдна помоћ Владе РС, председника Републике господина Александра Вучића као и надлежних Министарстава.
Максималну подршку смо имали, осим локалног руководства које је комплетно ангажовано на томе, и од стране свих наших јавних предузећа и установа које су дале свој допринос а чији су радници без икакве надокнаде радили у кругу фабрике , како би се све довело у пристојно стање до краја и у року.

Посебну захвалност дугујем господину Бесиму Минкари , представнику турске компаније „Ормо“ који је од самог почетка коoрдинирао рад и долазак компаније у Лебане и који ће такође имати значајну улогу у процесу рада ове компаније.
Ово је озбиљан догађај и почетак једног новог поглавља у развоју Лебана.

Рок почетка рада нове фабрике је до 8. Новембра , то су наши планови и рокови које смо себи зацртали и о томе обавестили надлежне.
Нормално је да у фази реализације спроведених рокова постоје и одређени проблеми који се јављају код сваке реконструкције и везани су за одређену законску регулативу.

Ми ћемо све учинити да се дати рокови испоштују и да фабрика буде отворена за Дан општине Лебане 8.новембар.
Темпо којим се одвијају радови је изузетно добар и ја се надам да ће се тако наставити и да ће рокови бити испоштовани.
Фабрика би требало да упосли од 300 до 350 радника, међутим пуним капацитетом прераде вунице, тачније око 15 тона вунице дневно, број потребних радника би био 450.

Зависно од степена обуке и брзине којом се буду обучавали људи, број радника ће бити повећан у наредном периоду.

Компанија „Ормо“ је спремна да шири обим производње и углавном је све у нашим рукама.
Синоћ су стигла четири шлепера са опремом и очекује се да етапно стигну још њих шеснаест“ истакао је председник општине Лебане Зоран Илић.

Новинарима се обратио и Горан Јовић, в.д. директора Регионалне Привредне коморе Србије – Јабланичког и Пчињског управног округа, који је рекао да је дата пуна подршка инвеститору из Турске од стране ПКС – РПК Лесковац.

Подршка Владе РС и ресорних Министарстава је изузетно максимална.
Очекује се да се све ускоро приведе крају и ово је једна од фаза и поглавља у развоју девастираних општина а каква је и општина Лебане , која до сада није имала економски развој.

Ово је прва фабрика после 40 година која ће смањити број незапослених лица, не само у општини Лебане већ и у околним општинама Медвеђи и Бојнику.

Врло је занимљиво да турски инвеститор, уколико буде задовољан оним што започне у Лебану а нема разлога за супротним јер имају максималну подршку локалне самоуправе и Владе РС која је све ово омогућила, да у наредних неколико дана крене у преговоре са још једним инвеститором, тако да очекујемо да ће поред ових бити присутни још неки инвеститори такође из текстилне бранше, обзиром да је ово такав крај, да имамо доста кадрова који су школовани у текстилном смеру а такође имамо и школске установе које управо могу да допринесу оспособљавању стручног кадра и у реализацији програма запошљавања и реализацији програма економског развоја општине Лебане и околних општина, рекао је Горан Јовић.

ПОДЕЛИТЕ.