Споразум СКГО са десет општина о инклузији Рома у Србији, међу њима и Лебане

0

Представници Сталне конференције градова и општина (СКГО) потписали су споразум са десет локалних самоуправа у Србији за подршку у изради и унапређењу стратешких, финансијских и институционалних механизама за спровођење мера инклузије (укључивања) Рома у друштвену заједницу, међу којима је и општина Лебане. Програм ИПА 2016 „ЕУ подршка инклузији Рома Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома“, финансира Европска унија, а спороводи СКГО.
Циљ је побољшање друштвено-економског положаја Рома и спровођење приоритетних мера из Стратегије Србије за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период 2016. до 2025. године.
Споразум са СКГО, којим ће се успоставити локално координационо тело за управљане политиком инклузије, формирати мобилни тим, израдити акциони план и обезбедити подршка локалног буџета за спровођење мера инклузије, потписали су представници општине Лебане, Вршац, Сурдулица, Дољевац, Младеновац, Пирот, Смедеревска Паланка, Аранђеловац, Бечеј и Лозница.
Председница СКГО Душанка Голубовић рекла је да та организација даје подршку локалним заједницама да заштите најугроженије и маргинализоване групе становништва, међу којима и Роме.
„За инклузију Рома постоји стратегија на националном нивоу и одговарајући акциони планови, а потписивањем споразума локалних самоуправа са СКГО заокружиће се пакет подршке“, рекла је Голубовић.
Додала је да се од програма мера очекују резултати у социјалној инклузији Рома, и да се локалне заједнице упознају са обавезама из Поглавља 23 у процесу придруживања Србије ЕУ.
СКГО је предузимала мере за јачање координатора за ромска питања, иницирала ширење мреже за инклузију Рома и учествовала у изради анализе броја подстандардних насеља те популације.
Државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић рекла је да се мере инклузије не могу спровести без локалних самоуправа.
„Важно је да се прати динамика и извештавање о спровођењу мера како би се отклањале разне препереке на које ће се наилазити „, рекла је Божовић.
Она је истакла да су дале резултате мере за повећање запослености Рома.
„У 2017. години на евиденцији незапослених било 26.456 Рома од чега је 12.441 жена. Од 2015. године број запослених се са 1.994 особе повећао 2017. године на 4.150 лица“, рекла је Божовић.
Члан Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња Ненад Иванишевић рекао је да по завршетку мера инклузије не сме да попусти старање за равноправност Рома као грађана Србије.
„Био бих срећан када бисмо 2026. године постигли пуну инклузију Рома, односно исте могућности образовања и запошљавања“, рекао је Иванишевић и додао да у сваком министарству треба да буде запослен по један Ром, али тако да се не бави само проблемима те заједнице.
Представник ЕУ Никоилас Бизел рекао је да је за Србију посебно важно питање инклузије јер је у преговорима Србија-ЕУ део Поглавља 23 о владавини права и Поглавља 19 о запошљавању и социјалној политици.
„ЕУ због тога пружа велики подршку социјалном укључивању Рома и на пројекте који су до сада реализовани потрошено је 11 милиона евра, а планирано је још 20 милиона евра“, рекао је Бизел.
Градоначелница Вршца Драгана Митровић рекла је за Бету да је споразум са СКГО значајан за ту мултиетничку општину.
„СКГО ће нам пружити техничку помоћ у доношењу одређених докумената и планова и формирању мобилног тима за политику инклузије, а донираће нам возило и рачунар за његове потребе“, рекла је Митровић и додала да је то нови приступ у решавању проблема Рома.
Председник Општине Младеновац Владан Глишић рекао је за Бету да је та општина прва 2016. године направила мобилни тим кога су чинили координатор, здравствени радник, представници службе за запошљавање и социјалне заштите, како би решавали проблеме ромске заједнице.
„Споразум са СКГО помоћи ће нам да створимо што боље услове за живот Рома у нашој општини“, рекао је Глишић.
Градоначелник Аранђеловца Бојан Радовић истакао је у изјави за Бету да је у тој општини пре неколико месеци сређена 41 ромска кућа и да ће споразум са СКГО омогућити да се настави социјална интеграција те популације.
„У нашој општини живи око 2.000 Рома и сада смо добили подршку за израду документације, и урбанистичких планова који ће унапредити њихов положај“, рекао је Радовић.

Извор: БЕТА

ПОДЕЛИТЕ.