„Снага пријатељства“ у акцији

0

Представници Удружења грађана „Снага пријатељства“ Амити из Београда и Центар за социјални рад Лебане посетили су најстарија самачка домаћинства и домаћинства са децом из сеоских средина којом приликом су им поделили хуманитарне пакете.

Старачка домаћинства из села Гргуровце, Штулац, Свињарица и Ждеглово примила су пакете намирница и пакете хигијене, а деца одећу и играчке ( тренерке, мајице, лопте), донацију Међународног клуба жена из Београда.

snaga-prijateljstva

Стручњаци из Амити-а који се баве старошћу и старењем, разговарали су са неким од најстаријих житеља лоцираних на плодном земљишту Царичиног града. То је била јединствена прилика да се увере у којој  мери се те данашње старине суочавају са изазовима и проблемима који прате живот самохраних старих људи који живе у сеоским срединама.

„Много је тешко бити стар, бити болестан, немати редовна лична примања или да су она недовољна, и немати породичну подршку а живети сам, у сеоској средини, без добре инфраструктуре. Ти стари људи иако имају своју земљу, тешко могу да је обрађују и да приходују од исте, а њихови млади су поодавно отишли у веће, градске средине , или чак у иностранство, па не могу да се ослоне на њихову подршку .

snaga-prijateljstva2

Чак и да примају минималну пољопривредну пензију или новчану социјалну помоћ од државе, нису увек у могућности да задовоље основне животне потребе  јер нема ко да оде до најближе продавнице или апотеке како би им купио намирнице и набавио неопходне лекове“, рекла је  председница Управног одбора Удружења „Снага пријатељства“ Амити, мр Надежда Сатарић.

Пакети хране и хигијене који су добили много ће им значити, јер, како кажу, барем два месеца неће мислити о набавци. Обрадовали су се што им је у посети био њихов радник из Центра за социјални рад, а ништа мања радост није била што су имали прилике да разговарају са неким из Београда, ко се интересује за проблеме и живот старијих у селима.

snaga-prijateljstva3

 

ПОДЕЛИТЕ.