Председник општине обишао глумце на локалитету Царичин Град

0

Председник општине Лебане, Иван Богдановић, са својим сарадницима и Гораном Јовићем, директором ПКС-РПК Лесковац, обишао је екипу која на локалитету Царичин град снима филм Салигија. Филм режира један од најперспективнијих младих редитеља Петар Ристовски, чије је дебитантско остварење било српски кандидат за награду Оскар 2019. године.

Председник Богдановић, рекао је да му је велико задовољство што се ова екипа одлучила за Царичин град и што је општина Лебане домаћин овако великом пројекту.

„Општина Лебане и локалитет ће бити презентовани на најбољи могући начин кроз овај пројекат, а ми смо као општина дали сву техничку и логистичку подршку за снимање“ истакао је председник Бодгановић и додао,

„Радови на локалитету ће тек кренути, уз помоћ председника републике и Владе Републике Србије, и надамо се да ће се Царичин град убрзо наћи на UNESCO листи за заштиту споменика“.

Народни музеј и Завод за заштиту споменика дали су своју сагласност да се снима на овом локалитету, као и да могу да се открију крстионица и мозаици који су заштићени. Посетиоци у ових месец дана могу да их први пут виде, а све то захваљујући екипи која ту снима филм.

Екипа на челу са Петром и Лазаром Ристовским, захвалила се на срдачној помоћи општини Лебане „Обишли смо и друге локалитете по Србији, али се од свих Царичин град  издвојио као најбоље место за снимање. Лепота, богатство и мистериозност су нам били потребни и нашли смо их на овом месту“ рекао је редитељ Петар Ристовски и обећао премијеру филма идуће године у Лебану.

Реч салигија је састављена од почетних слова 7 смртних грехова на латинском језику. Ова прича је стоминутни играни филм фантастике и мистерије из кога ће произаћи мини серија. Прича има два тока, један је у Београду 2021. год, а други се одвија у сноликом простору сличном рушевинама античког града – локалитет Justiniana Prima.

ПОДЕЛИТЕ.