ПОТПИСАНИ УГОВОРИ ЗА ЕКОНОМСКО ОСНАЖИВАЊЕ ИНТЕРНО РАСЕЉЕНИХ ЛИЦА

0

Повереништво за избегла и интерно расељена лица Општине Лебане потписало је данас 3 уговора са интерно расељеним породицама са Косова и Метохије у оквиру реализације пројекта Економско оснаживање интерно расељених лица. Овај уговор им омогућува помоћ у виду машина, алата и опреме за пољопривредну производњу а помоћ додељује општина Лебане и Комесаријат за избеглице. Општина Лебане учествује са 5 % а комесаријат са 95 % вредности пројекта.
Ово није први пут да општина Лебане спроводи сличне пројекте за избегла и интерно расељена лица каже за Инфо центар југа Драгана Богдановић, повереница за избеглице и миграције у општини Лебане.

„Све док постоје могућности да се задрже те породице у нашој општини, да се спрече ти неповољни токови миграције општина Лебане ће учини све што је у њеној моћи да те породице остану овде да живе. Ове три породице се баве пољопровредом и оне су добиле пољопривредне машине које су им неопходне како би побољшали и унапредили своју производњу“.

По речима Дргане Богдановић сврха ових пројеката јесте економско оснаживање ових породица кроз доходовне активности и да они буду одрживи. „Ово није једнократна помоћ већ помоћ људима да уз неке машине и алате сваке године поспешују ту своју пољопривредну производњу. У зависности од тога чиме се баве породице су добиле пољопривредне машине и алате чија је максимална вредност по једној породици 200. 000 динара.“

Драгана Алексић са породицом живи у Штулцу и њена породица се бави производњом јагода. „Ми смо добили фрезу, моторну тестеру и тример. Веома смо задовољни и ове машине ће нам много олакшати бављење пољопривредом.“

Породица Стошић живи у Гегљи и основна делатност им је гајење шљива. „Кроз овај пројекат конкурисали смо за фрезу, косачицу и прскалицу за воће. Нама то много значи јер имамо парцеле под шљивом и ове три машине су нам биле неопходне за поспешивање наше поризводње“ истиче Марина Стошић.

Ове године општина Лебане реализовала је неколико великих пројеката. Купљене су две куће за избегла и интерно расељена лица а реализован је и пројекат набавке грађевинског материјала у вредности до 250.000 динара.

На територији општине Лебане има регистрованих преко 30 породица избеглих и интерно расељених лица.

Лебанско повереништво се увек труди да им колико толико олакша живот. „Имамо још неколико породица којима је неопходна куповина куће али због прописа о легализацији и прописима о Закону о планирању и изградњи јако је тешко наћи адекватан објекат који има све потребне папире. Имамо већи број интерно расељених лица којима је потребно купити кућу, док су избеглице углавном решене. Остаје нам још једна породица којој је потребна кућа и надамо се да ћемо ускоро и то решити“ наглашава повереница за избеглице и миграције општине Лебане Драгана Богдановић.

Сва избегла и интерно расељена лица која живе на територији општине Лебане о неким будућим пројектима могу се информисати путем сајта општине Лебане или у канцеларији за избегла и интерно расељена лица која се налази у згради општине Лебане.

INFO centar Juga

 

ПОДЕЛИТЕ.