Положени венци палим борцима на Солунском фронту

0

Поводом 105. годишњице пробоја Солунског фронта положени су венци у селу Шумане на спомен обележје палим борцима у Првом светском рату. Поред представника општине Лебане венце су положиле су делегације Центра за социјални рад, Месне заједнице Шумане, Јабланичког окружног одбора СУБНОРа, ОО СУБНОР Медвеђа и Бојник, ОО ратних војних инвалида од 1990, ОО СУБНОР Лебане и савез потомака ратника од 1912 до 1920, ОО Црвеног крста Лебане, Удружења пензионера Лебане, МЗ Шумане.

Минутом ћутања одата је почаст јунацима и жртвама Првог светског рата, а ученици ОШ Вук Караџић из Шумана припремили су пригодан програм.

„Данас сви својим присуством желимо да отргнемо од заборава херојску борбу Србије и српског народа за слободу и одамо дужну пошту погинулим, као и свим учесницима пробоја фронта. Пре 105 година погинуо или нестао скоро сваки трећи становник, свако насеље наше општине имало је ратне и цивилне жртве. Пре 3 године у Србији и Републици Српској 15. септембра почео је да се обележава и Дан српског јединства, слободе и националне заставе у знак сећања на овај важан догађај за српску историју и потомство.“ рекао је председник ОО Савеза потомака ратника и ОО СУБНОРа.

ПОДЕЛИТЕ.