Подела новчане честитке и беби пакета породиљама

0

У просторијама Дома културе „Радан“ Лебане, подељенa је новчана честитка и поклон пакети породиљама са територије општине Лебане. Поводом предстојећих празника, Нове године и Божића, већ по устаљеној пракси, исплаћено је из буџета општине Лебане на име једнократне помоћи новчана честитка, као и пакети беби опреме свим породиљама које су стекле услов од јула 2018. године са пребивалиштем на територији општине Лебане. Захтев за ову врсту помоћи од јула до децембра 2018. године поднело је укупно 74 породиља, где је општина издвојила 1.480.000,00 динара.

Додели новчане честитке и пакет беби опреме присуствовали су председник општине Лебане господин Иван Богдановић, помоћник председника госпођа Наташа Стојановић, помоћник председника господин Миодраг Живковић и координатор за популациону политику и наталитет психолог Тамара Стефановић.

Председник Иван Богдановић обратио се речима задовољства:

Драги родитељи, драга децo,

Без деце кућа не расте. Ова кратка народна пословица најбоље и најкраће одсликава шта потомоство значи за једну породицу, за један град, за једну државу. Све што смо протеклих годину и по дана радили у Лебану и што ћемо тек урадити, радимо због будућности, а будућности нема без наше деце, без здравог потомства. Донети одлуку да створиш дете је пресудна. То значи одговорносг, одлучност, то значи посвећеност. Напретка у нашем Лебану и нашој Србији не може бити ако се не вратимо себи, а то пре свега значи породичним вредностима. Због тога Вам данас уручујемо ову за наш буџет велику, а за вас симболичну помоћ, али више од тога на овај начин хоћемо да покажемо да можете увек да се ослоните на вашу локалну самоуправу која је ту увек да Вам помогне и пружи подршку. Јер мислим да смо у протеклом периоду извукли добру лекцију и више нећемо дозволити да се наша деца овде рађају, да се школују да би на крају отишла из своје породице, из свог родног града и државе. Да би то у наредном периоду спречили, да би подстакли рађање, држава већ проналази начин да помогне породицама са више деце, али и да подстиче рађање. И за крај ми пада на намет једна реченица коју сам скоро прочитао. Беба ће учинити вашу љубав јачом, дане краћим, уштеђевину мањом, дом радоснијим, одећу ружнијом, прошлост занемареном, а будућност вредну живљења. Живи били “ .

Као и координатор за популациону политику и наталитет, психолог Тамара Стефановић, следећим речима:

Поштовани господине председниче, даме и господо, драги родитељи,

Захваљујући општини Лебане на указаном поверењу постављањем на место координатора за популациону политику и наталитет при канцеларији председника, обраћам Вам се као координатор, као психолог, али и као мајка петоро деце.

У ове претпразничне дане користимо прилику да Вас поздравимо и обрадујемо пакетима за малишане и новчаној помоћи од стране наше општине.

Честитам мајкама које су својом љубављу и храброшћу решиле да свет улепшају и нашу општину обогате највреднијим даром – даром новога живота. Нажалост број новорођене деце у нашој општини у последњих девет година, износи мање од 1500 беба што је поражавајуће и трагично. Крајње је време да нешто променимо на боље. Сада смо ми млади ти од којих зависи будућност нашег народа…

Наша држава води политику борбе против беле куге кроз материјалну подршку мајкама и деци, а општина Лебане овом врстом једнократне помоћи жели да осмели мајке за рађање и да покаже грађанима да брине о њима и да могу да рачунају на помоћ и подршку са њене стране, да мајке знају да нису препуштене него да имају коме да се обрате и затраже помоћ када им је потребно. Општина ће се трудити да кроз материјалну, психолошку, моралну, правну и друге врсте помоћи подигне свест младих људи о потреби рађања у циљу биолошког опстанка нашег народа. Молим младе мајке, пре свега да буду свесне да рађање није терет и да подизати децу није немогуће, само нам хвали смелост, вера и нада у лепу и светлу будућност коју можемо досегнути само кроз здрав и срећан многобројни подмладак…

Захваљујемо се на одазиву и пажњи и желимо Вам свима да предстојеће Новогодишње и Божићне празнике проведете у миру, радости и топлини породичне заједнице “ .

 

 

 

ПОДЕЛИТЕ.