Подела материјалне помоћи и беби пакета породиљама

0

У просторијама Дома културе „Радан“ Лебане, подељена је материјална помоћ и поклон пакети породиљама са територије општине Лебане, укупно је подељено 54 пакета.

Додели новчане честитке и пакет беби опреме присуствовали су председник општине Лебане Иван Богдановић, помоћник председника Миодраг Живковић, координатор за популациону политику и наталитет при кабинету председника, психолог Тамара Стефановић, господин Владица Гавриловић испред удружења „Три плус“, потпредседник удружења „Три плус“ Далиборка Несторовић.

Министарство за демографију и популациону политику је одобрило средства општини Лебане у циљу промовисања популационе политике и подстицања младих да оформљују и проширују своју породицу.

Мере које ће се спроводити су:

  • Подстицај запошљавања младих између 18 и 35 година кроз финансијску и нефинансијску подршку при започињању посла
  • Пројекат „Свако село игралиште“ где ће месне заједнице имати могућност да се пријаве на конкурс и омогуће прављење игралишта и зелених површина у свом селу, чији је циљ подстицање младих на бављење спортом, дружење, укључивање и старијих генерација у дружење са млађима
  • Оснивање школе родитељства при Дому здравља у којима ће родитељима бити пружена психолошка и здравствена подршка и едукација

Општина такође за треће и свако наредно дете омогућује бесплатан боравак у вртићу, бесплатне ужине у школским кухињама при основним школама за треће и свако наредно дете, као и бесплатан превоз за децу која путују до матичне основне школе.

Да подсетимо и да Република додељује додатак за децу. Родитељски додатак за прво дете рођено 1. јула 2018. године и касније у висини од 100.000,00 динара и исплаћује се једнократно.

За друго дете 240.000,00 динара и исплаћује се у 24 једнаке месечне рате по 10.000,00 динара месечно.

За треће дете 1.440.000,00 динара и исплаћује се у 120 једнаких месечних рата по 12.000,00 динара.

За четврто дете 2.160.000,00 динара и исплаћује се у 120 једнаких месечних рата по 18.000,00 динара.

Као и паушал за набавку опреме за дете у исносу од 5.000,00 динара.

Оно што је посебно значајно је представљање пројекта удружења „Покрет за децу ТРИ ПЛУС“ из Чачка са којима смо склопили уговор о сарадњи и у наредном периоду ћемо мајкама са троје или више деце доделити поносне картице „Цена минус за 3+“, помоћу којих ће остварити попусте приликом куповине робе или услуга од разних привредних субјеката, на територији наше општине и широм Србије.

Председник Иван Богдановић обратио се речима задовољства:

“ Прошле године приликом поделе пакетића присутнима сам се на почетку говора обратио речима – без деце кућа не расте. Ако наше Лебане посматрамо као наш дом, као нашу кућу, данас са задовољством могу да констатујем да наша кућа полако, али сигурно напредује. За то сте доказ ви и ваше бебе.

После много деценија коначно смо схватили да је наш највећи проблем не само у Лебану већ у Србији, демографија. Ако се више не рађамо онда ни путеви, ни фабрике, ни обданишта, ни школе, ни Домови здравља.

Како наћи праву меру популационе политике, како поправити позитиван природни прираштај, на то питање морају дати одговор стручњаци, али на то питање мора дати одговор и свако од нас. Ми морамо сами да се мењамо, да верујемо више у себе, да верујемо нашој држави, да волимо наше Лебане, јер другу државу немамо. А наша држава помаже Лебану колико може. Ове године за мере популационе политике наша општине је добила 7.700.000,00 а и ми из нашег буџета издвајамо 1.300.000,00 динара. Због тога много очекујемо и од сарадње са удружењем „Три плус“ из Чачка. Знамо да то није довољно, али из године у годину правимо помак зарад будућности због свих нас. Надам се и верујем да ћемо следеће године моћи да издвојимо још више новца за наше породиље и њихове бебе. “

Као и координатор за популациону политику и наталитет, психолог Тамара Стефановић, следећим речима:

“ Желим да се захвалим удружењу „ТРИ ПЛУС“ на сарадњи и похвалим за изузетан труд и идеје које показују и кроз које желе да остваре циљ којим и ми као општина тежимо, а то је да нас буде више и да лепше и лагодније живе породице које су вишедетне, па да и остале подстакну да рађају децу и проширују породицу, јер то и јесте наш задатак да не бисмо били мањина и да не бисмо као народ нестали.
А нарочито желим да поручим младима да не беже из наше земље по сваку цену, него да се трудимо да овде где јесмо створимо, заједничким снагама, боље услове за раст и развој и државе и општине и сопствене породице, јер где можемо пронаћи и имати већу радост и слободу него у сопственој отаџбини, али старе и праве вредности попут поштења, моралноси, рада, труда, наде, вере и љубави међу свима нама морамо покренути и оснажити да би смо видели добробит.

Захваљујем се. “

Присутнима се обратио и господин Владица Гавриловић, испред удружења „Покрет за децу ТРИ ПЛУС“ из Чачка.

 

 

ПОДЕЛИТЕ.