Oдржан први „Парадајз фест“

0

Под покровитељством и у организацији Општине Лебане и МДУЛС у Лебану је одржан први „Парадајз фест“ од 30. јула до 1. августа са преко 60 штандова са излагачима.
Циљ ове манифестације је пре свега промоција пољопривредних и туристичких потенцијала, као и промоција Лебана.

Ову манифестацију је свечано уз ватромет отворио председник општине Лебане Иван Богдановић, уз присуство почасног госта, Атиле Галанбоша председника Мађарске привредне коморе за западни Балкан. Такође је представљен значајан пројекат који ће општина Лебане реализовати по билеталерном споразуму Србија – Мађарска. Галанбош је похвалио покретање манифестације овог типа и поручио да се држимо традиције и наставимо да гајимо пољопривредне производе као до сада.

Председник општине Лебане је са својим сарадницима и гостом из Мађарске обишао штандове излагача пољопривредних производа са којима си разговарали о начину гајења и квалитету производа са нашег подручја.

Организатори су се потрудили да културно-уметнички програм фестивала буде богат са познатим естрадним уметницима, тако да су гости били Харис Џиновић, Бојан Величковић и Ел маестро бенд, Иван Милинковић, Амадеус бенд и Дејан Петровић и Биг бенд.

Другог и трећег дана Парадајз феста одржана су стручна предавања у библиотеци Бранко Радичевић. У холу Дома културе одржана је панел дискусија на којој су учесници били Председник општине Лебане, Иван Богдановић, Дијана Спалевић испред НАЛЕД-а и Слободанка Павловић испред Удружења жена Ружа.

Представници локалне самоуправе са медијима посетили су пољопривредна газдинства у селима Бошњаце и Доње Врановце, породице Антић, Станковић и Станисављевић, које се годинама баве пољопривредом, а уједно су и излагачи на Парадајз фесту.

Овај јединствени фестивал био је изложбено-продајног карактера, где су сва јела и производи могли да се дегустирају и купе. Такође је одржано такмичење у кувању јела од парадајза. Прво место освојила је Душанка Стаменковић са њеним џемом од парадајза. Такође су одабрани и победници у категоријама најтежи парадајз – пољопривредника Трајковић Михајла из Гргуровца, плод од 1380 грама и најлепше декорисана тезга – број 15 домаћинство Пејић и Цветковић из Ћеновца. Сви пољопривредни излагачи на Парадајз фесту добили су награде као захвалницу за учешће и то од следећих спонзора Про сеед, Конус Глорија, Вирџинија, Агрохемија, Агроуник, Агриматицо, Агроарм, Агросава, Агромаркет, Мастер Цаст + елтон, Нутрилидер, Сингента, Хоја.

Организатори се надају да ће наредне године бити још више излагача, као и спанзора из целе Србије.

ПОДЕЛИТЕ.