Црвени крст Лебане у сарадњи са Домом здравља, поводом Светског дана здравља који се обележава 7. априла, спровели су данас акцију испред платоа Дома културе „Радан“.
Грађани су на данашњој акцији могли да провере ниво шећера у крви, крвни притисак као и да добију савете о унапређењу здравља и здравих стилова живота.
Тема овогодишње кампање Светског дана здравља посвећена је безбедности хране, а слоган је „Од њиве до трпезе – здравствено исправна храна“.
Тим поводом из Црвеног крста дали су пет кључних савета за безбеднију исхрану:
1. храна мора бити чиста,
2.одвојити сирову од куване стране,
3.кувати темељно,
4. чувати храну на одређеним температурама и
5. користити пијаћу воду.
Приступ довољним количинама здравствено безбедне и квалитетне хране представља основ за одржавање живота и очување доброг здравља.
Небезбедна храна представља храну која садржи штетне бактерије, вирусе, паразите или штетне хемијске супстанце. Болести повезане са неисправном храном по својој природи обично су инфективне или токсичне ( дијареја, вирусне болести, болести репродуктивних органа и малигне болести):