Обележене лебанске Литије

0

Данас су обележене лебанске Литије традиционално, јутарњом литургијом, у цркви Усековање главе светог Јована Крститеља у Лебану, коју је служио Архијерејски намесник јабланички Отац Иван Марковић, са свештенством.

Након литургије централном улицом Цара Душана, све до записног дрвета и назад, прошла је свечана поворка са представницима Српске православне цркве, локалне самоуправе на челу са председником општине Иваном Богдановићем, Војске Србије, Полиције, ватрогасцима, директорима јавних установа и мештанима Лебана. Први пут у неком месту после Београда, су се прикључили и припадници Жандармерије, који су пронели часни крст.

Пресецање славског колача обављено је испред цркве уз присуство великог броја мештана, након чега је уследио културно-уметнички програм.

Председник општине Лебане Иван Богдановић, честитао је славу свим суграђанима и поручио је да му је изузетно драго што се сваке године све већи број Лебанчана окупља на овај значајан дан.

Намесник јабланички Отац Иван поручио је окупљенима да се данас молимо за храну, пиће и здравље свих нас, да не буде рата, поплава, најезда туђинаца: „Да имамо добре намере и благу нарав и љубав према свима, јер је то почетак и основ свега“.

ПОДЕЛИТЕ.