На корак до соларне електране

0

На терену где ће бити соларна електрана „Лебане – Ново Село“ снаге 8 MW извршено је рашћишћавање, као и измештање противградне станице, a све о трошку  инвеститора Terra solar.

Према речима начелнице Општинске управе Тање Богдановић, завршена је израда плана детаљне регулације и по доношењу скупштинске одлуке приступиће се извођењу осталих радова.

Ова прва соларна електрана код нас биће на површини од 9,2 ha, сачињена од 16.218 соларних панела и производиће електричну енергију довољну за 2000 домаћинстава за потребе од годину дана.

Фирма Terra solar се бави инвестирањем у изградњу соларних електрана на територији Републике Србије и на тај начин значајно утиче на смањење загађења животне средине. Један је од произвођача чисте електричне енергије, а електрана која ће бити у Лебану (Новом Селу) допринеће њиховој мисији. Србија као земља у развоју је на почетку експлоатације соларне енергије, али сам њен географски положај, са великим бројем сунчаних дана повољно утиче на производњу соларне енергије.  Реч стручњака каже да је енергија из обновљивих извора будућност – и не само да штеди новац, већ да ако се не искористи одлази у неповрат.

ПОДЕЛИТЕ.