Лебане ће председавати Одбором СКГО за урбанизам, становање и изградњу

0

Стална конференција градова и општина (СКГО) одржала је 12. децембра 2017. године, у препуној сали београдског Сава центра, 45. скупштину под називом „Стратешки развој локалне самоуправе“.

Неки од главних закључака Скупштине су да локалне власти имају кључну улогу у процесу европских интеграција, реформи и односа са грађанима, али и да СКГО на најквалитетнији начин повезује владу и јединице локалне самоуправе, те да је њихов „најјачи“ партнер. Такође, за новог председника СКГО изабрана је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, прва жена на тој позицији, док је Ђорђе Станичић поново изабран за генералног секретара СКГО.

Одбор СКГО за урбанизам, становање и изградњу јесте стално радно тело Конференције за разматрање питања из области: урбанистичког и просторног планирања, управљања грађевинским земљиштем, одржавања стамбених зграда, одржавања путева, улица и других јавних површина, социјалне и друге станоградње, питања градње на локалном нивоу, међуопштинске сарадње у делокругу одбора и друга питања из области које покрива Одбор.

Одбор прати, анализира и разматра питања и проблеме у поменутим областима и своја мишљења, закључке, иницијативе и предлоге подноси Председништву и члановима Конференције, органима, установама и организацијама Републике Србије и Аутономне Покрајине и домаћим и међународним партнерима Конференције. Одбор посебно прати и анализира стање у правном оквиру који уређује урбанизам и становање и иницира пред органима Конференције и националним институцијама његову промену или унапређење.

Одбор јесте и форум за размену међуопштинских искустава и добре праксе и подстицање сарадње градова и општина у области урбанизма и становања, као и сарадње Конференције и њених партнера у овој области.

Коначно, Одбор даје стручну подршку, предлоге и иницијативе за формулисање пројектних активности и непосредно се укључује у развијање пројеката и пројектних активности везаних за јачање капацитета и унапређење и развој локалне самоуправе у областима деловања Одбора.

Лебане је изабрано за општину која ће председавати Одбором за урбанизам, становање и изградњу и овог пута се захваљујемо свим општинама  учесницама и представницима који су нас номиновали за председавајуће и указали нам поверење.

ПОДЕЛИТЕ.