Формирање кућног савета ромског насеља Јабланица

0

Осман Балић, директор YУРОМ центра из Ниша, Бане Станојковић, шеф канцеларије ХЕЛП-а у Врању  и Саша Ђорђевић, помоћник председника општине Лебане, одржали су данас састанак са сали Скупштине општине Лебане са припадницима Ромске заједнице како би им пресдтавили план за формирање кућног савета ромског насеља у Лебану.

YУРОМ центар из Ниша залаже се за формирање кућног савета Ромског насеља Јабланица, што ће се како истиче Осман Балић ускоро и десити.

„Станари су кључни фактор за формирање кућног савета. Намере са насељем Јабланица су веома озбиљне и зато сам и дошао да вам помогнем да формирамо кућни савет вашег насеља. Ово је веома важно јер само организоване заједнице могу да побољшају квалитет живота и рада. Ми најпре морамо да формирамо скупштину станара или кућни савет ромског насеља који се може звати Јабланица, како се зове и ваше насеље и да то региструјемо као невладину организацију“ истакао је данас у Лебану Осман Балић, директор YУРОМ центра из Ниша.

Он је додао да се нада да када се следећи пут нађе у Лебану да ће тада бити организована изборна скупштина. Балић додаје да тако организоване заједнице постају правна лица и постају партнери локалне самоуправе и на тај начин ће се то удружење старати о целом насељу.

Иначе ромско насеља Јабланица од недавно има потпуно нови изглед.

Немачка организација Хелп-Хилфе доделила је општини Лебане средства за реконструкцију 35 станова у ромском насељу „Јабланица„ а све у оквиру пројекта „Побољшање животног стандарда у ромским насељима“, финансираног од стране Европске уније преко Владе Републике Србије – Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Министарства финансија – Сектора за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ.

Уговором је била укључена адаптација и реконструкција 8 стамбених блокова са 38 стамбених јединица у ромском насељу „Јабланица„ у општини Лебане, а чијом реализацијом су се унапредили услови живота у ромским породицама које су смештене у овим подстандардним ромским насељима.

Вредност напред уговора, који је обухватао директне трошкове на реконструкцији ромског насеља у општини Лебане је 175.000,00 евра.

Адаптација кућа је завршена ево како  изгледају куће у ромском насељу „Јабланица“ пре и после адаптације.

ИЗВОР: ИнфоЦентар Југа

ПОДЕЛИТЕ.