Додела Уговора о финансирању пројеката прекограничне сарадње

0

Јуче, 16.05.2019. године у Софији, председник општине Лебане, Иван Богдановић, присуствовао је свечаном потписивању и додели Уговора о финансирању пројеката прекограничне сарадње.

Уговоре су уручиле Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције Републике Србије и Петја Аврамова, министарка регионалног развоја Републике Бугарске.

На конкурс Европске уније за развој прекограничне сарадње, заједно су конкурисале општина Ћустендил и Лебане, пројектом “Зелена прекогранична сарадња – боље учење кроз искуство“. Укупна вредност пројекта је 413.400 евра, а Лебане ће свој део буџета, по пројекту искористити за:

–  Реконструкцију и енергетску санацију објекта дечјег вртића у Лебану (замена крова, столарије, браварије и делимична реконструкција ентеријера),

– Изградња модерног игралишта за децу у дворишту вртића (са гуменим заштитама и безбедним елементима и подлогама),

– Израда публикације о животној средини, флори и фауни у пограничном региону са Бугарском,

–  Едукација деце предшколског узраста о значају чувања природе, кроз забаву, ликовне и рецитаторске радионице о животној средини.

Пројекат ће осим материјалног и еколошког значаја, допринети општини Лебане и у драгоценим искуствима у коришћењу Европских фондова. Осим општини Лебане, пројекти су одобрени у још 8 општина и Градова из Србије (у Нишу, Лесковцу, Соко Бањи, Мерошини, Трговишту, Бољевцу, Неготину, Белој Паланци).

Рок за завршетак пројекта је почетак 2021. године, али ће се одмах почети са припремним активностима и процедурама набавки, тако да се очекује да већ до половине наредне године, малишани из вртића у Лебану, добију обновљен објекат и ново игралиште.

ПОДЕЛИТЕ.