АЛЕРИО – Бољи дани за козарство

0

 

АЛЕРИО (Агенција за локални економски развој и имовину општине Лебане) је основана од стране Скупштине општине Лебане са основним задатком стварања услова за привредно – економски развој. У агенцији, у слкаду са тим није запостављена ни пољопривреда.

danilo stoiljkovic

Данило Стоиљковић, пројект асистен за управљање пројектима. АЛЕРИО

Данило Стоиљковић, пројекат асистент за управљање пројектима, је активно учествовао у раду Оснивачке скупштине Савеза удружења козара и овчара Србије, која је одржана на фарми „Бела река“ код Деспотовца.

У Србији су и до сада деловала три удружења козара и овчара и то за подручја Војводине, Централне Србије и Јужне Србије са седиштем у Нишу, а у којем је Данило Стоиљковић, председник Надзорног одбора.

У  „кровном“ Савезу удружења овчара и козара Србије, као главни проблем у развоју ове делатности, наглашен је проблем недостатка уматичених грла, те ће се првенствено ангажовати на решавању тог проблема.

Данило Стињковић, наглашава да се воде интезивни преговори између Удружења козара и овчара Јужне Србије са Министарством пољопривреде о помоћи развоју козарства и на тему уматичења грла, откупних пунктова и мини млекара занатског типа за прераду козијег и овчијег млека.

Иначе, субвенције за уматичена грла су повећане са 4.000 на 7.000 динара на годишњем нивоу. Треба напоменути и то да је малопродајна цена козијег млека у Лебанским трговинама у тетрапаку 110 дин. за 1/2 литара, односно, 47 дин. за 1/4 литра.

На територији целе Србије званично има свега 3000 уматичених грла коза, а укупан званични број грла око 250. 000. 

На теритирији општине Лебане регистровано је тек двадесетак грла.

Због свега тога, у АЛЕРИ-ју виде велику шансу за сточарску производњу у козарству и овчарству, те свим заинтересованим за ову делатност и учлањење у Удружење козара и овчара Јужне Србије са циљем развоја козарства и овчарства на територији општине Лебане и уматичења грла расног састава „Алпина“. 

Такође, наглашавају да је претходно неопходно договорити термин састанка на телефон 016 847 130.

ПОДЕЛИТЕ.