Богдановић потписао уговор са министром Ружићем о додели средстава

0

Данас су 59 начелника и председника општина са собом довели у своју локалну владу уговор потписан са министром државне управе и локалне самоуправе Бранком Ружићем који ће довршити започете пројекте или покренути нове у једној од три области дефинисане Уредбом о додјели средстава из Градског фонда.

Од 120 градова и општина које су се пријавиле за коришћење средстава из буџетског фонда за локалне самоуправе, 59 њих ће примати 320 милиона динара за приоритетне пројекте. Споразум о преносу средстава са председником општине Лебане Иваном Богдановићем потписали су министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Наиме, у оквиру Фонда за Министарство јавне управе и локалне самоуправе, средства се могу доделити за (1) инфраструктурне радове на комуналној инфраструктури, обдаништима, школама, управним зградама, културним и спортским објектима, и (2) набавци рачунарске опреме за развој е-управе или (3) за организацију културних и спортских догађаја.

„Задовољан сам што ћемо након шест година поново кроз 32 пута виши ФОС помоћи општинама и градовима да реализују пројекте од великог значаја за своје суграђане „, рекао је министар.

Такође је истакао да су локалне власти већ дуго биле приморане да реше хроничне или акутне проблеме, те да Министарство не може одговорити на захтеве локалних за ову врсту подршке и помоћи. „За Фонд од 320 милиона динара регистровано је 171 пројекат вредан више од 2 милијарде динара“, рекао је министар, додајући да је боље разумети колико су потребе објекта и колико је важан овај фонд. Истовремено, министар је рекао да ће наредне године настојати да повећа Фонд.

33 локалне самоуправе добиће више од 262 милиона динара за инфра-структуралне радове у вртићима, школама, културним објектима, спорту и јавној управи, комуналној инфраструктури, јавним парковима и осветљењу.  18 општина и градова добиће више од 48 милиона динара за куповину савремених информационих технологија које ће омогућити увођење е-управе и боље услуге грађанима и предузећима, а са више од 10 милиона динара подржат ће осам локалних самоуправа у организацији културних, спортских и туристичких догађаја.

Министар је рекао да је циљ овог програма да помогне локалним властима у њиховој изворној надлежности, а да им је потребна подршка указује и чињеница да је 120 локалних самоуправа пријавило 171 пројекат.

Локалне самоуправе које су подржане овим фондом су: Аранђеловац, Жагубица, Рековац, Кикинда, Бољевац, Прибој, Гаџин Хан, Сента, Сурдулица, Лазаревац, Мионица, Власотинце, Рашка, Лесковац, Богатић, Прокупље, Владимирци, Варварин, Житиште, Деспотовац, Велико Градиште, Голубац, Лапово, Тутин, Крушевац, Сремска Митровица, Велика Плана, Врњачка Бања, Бор, Љубовија, Ужице, Чачак, Трстеник, Житорађа, Пирот, Алибунар, Лебане, Мерошина, Осечина, Неготин, Инђија, Нови Пазар , Нова Варош, Крупањ, Јагодина, Бела Паланка, Бајина Башта, Краљево, Бачка Топола, Кнић, Брус, Смедерево, Бецеј, Бачка Паланка, Књажевац, Сремски Карловци, Звецан, Чајетина и Кладово.

ПОДЕЛИТЕ.