Авиосузбијање губара на подручју општине Лебане

0

Ј.П. „Србија шуме“  Београд, Ш.Г. „Шума“ Лесковац, обавештава грађане да ће сагласно члану 48. Закона о средствима за заштиту биља („Сл.Гл. РС“, број 41/09), у циљу сузбијања губара применити средства за заштиту биља из ваздухоплова.

Авиосузбијање губара спровешће се у државним шумама на подручју Општине Лебане, на локалитету Клајић -Радевачка чесма, на површини од 900 хектара (три налета авиона).

avio-zaprasivanje

Авиосузбијање ће се спроводити почев од 08.05.2014. године и трајаће, у зависности од временских прилика, око 7 дана.

Авиосузбијање губара ће се извршити применом биолошког препарата FORAY 48-B (Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki). FORAY 48-B је веома специфичан и делује само на ларве Lepidoptera које се хране лишћем и нападају шуме, плантаже, украсно дрвеће и шибље у парковима и баштама.

avio-zaprasivanje-gubari

 FORAY 48-B је водени концентрат на бази активног протеинског кристала Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki., дизајниран за примену у ултраниској запремини, спада у групу селективних инсектицида (једном поједен активира се у одређеним условима који владају у пробавном тракту гусеница, тако да парализа црева настаје скоро одмах и смрт наступа два до пет дана касније, зависно од климатских услова), није отрован за пчеле и људе. Рани ступњеви гусеница су најосетљивији.

С обзиром да су мета само гусенице – ларве Lepidoptera, предатори и корисни инсекти остају поштеђени, односно еколошка равнотежа остаје непреомењена, захваљујући одсуству деловања на друге организме. 

srbijasume

 

  Директор дела предузећа

Момић Зоран, дипл. инж. шум.

ПОДЕЛИТЕ.