69 година постојања лебанске Библиотеке

0

Библиотека „Бранко Радичевић“ у Лебану непрекидно ради 69 година док је традиција постојања можда и дужа.

„Први документ којим располажемо , потиче из 1947/48 године. Необични су били услови у којима је Библиотека настала и развијала се. Основана је залагањем уског круга људи. Није имала зграду, њен књижни фонд у почетку није  бројао више од хиљаду књига. Захваљујући помоћи Боре Ковачевића (тадашњег студента медицине) и Јелици Илић као и поклонима појединаца, књижни фонд је брзо попуњен“, прича о историји Библиотеке, директорка Гордана Миљковић.

1965. Библитека добија дечје одељење, одељење за одрасле са читаоницом, магацински простор и канцеларије, у згради где је био смештен Раднички универзитет „Вукајло Кукаљ“.

Директорка Миљковић, потсећа да је Лебане 1976. године задесила поплава и том приликом уништен је цео књижни фонд, а библиотечке просторије су потпуно онеспособљене за даљи рад.

dk-radan

„1977. године обављено је пресељење у Дом културе са новом поставком фондова, одељења и служби“, рекла је директорка.

У саставу Дома културе била је пуних 21 годину , статус самосталне радне организације добила је одлуком СО Лебане на седници одржаној 28.2.1998. године и добила назив „Бранко Радичевић“.

Успону Библиотеке и обогаћивању садржаја њеног рада допринели су директори Библиотеке  у периоду од 1954. до 2016. године : Гојко Младеновић, Данило Ружић, Слободан Митић, Синиша Трајковић, Душко Цветановић, Гордана Миљковић, Зоран Филиповић , Јасмиа Тошић.

Данас, Библиотека располаже књижним фондом више од 33.000 публикација.

Библиотека има развијену мрежу културно-образовне делатности која се базира на програмима популарисања књиге и читања.

„Верујемо да је дошло време да наша Библиотека од традиционалне Библиотеке прерасте у модерну Библиотеку“ закључује директорка ове библиотеке , Горадана Миљковић.

 

ПОДЕЛИТЕ.