Сушење воћа инфрацрвеним зрацима најисплативије

0

Фирма ИРЦонфорт из Севиље развила иновативан систем сушења пољопривредних производа и лековитог биља, који значајно смањује енергетске трошкове. Ове године, од јануара до септембра, из Србије је изевезено воћа и поврћа за 609 милиона долара, а та је роба у укупном српском извозу учествовала са 5,5 одсто.

Нарочито се воће показало успешним на домаћој и светској пијаци.  Ни у једној делатности пољопривредне производње за првих девет месеци нису остварени резултати као у производњи и промету готово свих врста воћа.

Још да не болујемо од добро познате, старе нам бољке па да свету не продајемо махом сирово већ прерађено воће и поврће, имали бсмо још више берићета из воћњака и башти.
Али, ако буде онако како најављују надлежни, могло би да се крене жустрије у том правцу, с обзиром на то да би у аграрној каси за наредну годину требало више да буде пара за инвестиције и прерадне капацитете. А ако заиста пољопривредници буду од државе добили веће подстицаје за улагања у хладњаче, складишта, сушаре и нове прерађивачке линије, онда би требало паметно и да их уложе, да се угледају на најуспешније у томе.

Недавно је група новинара у организацији Економско-трговинског одељења Амбасаде Шпаније у Београду имала прилику да обиђе складишне и прерађивачке капацитете у Андалузији,
некада најсиромашнијој шпанској области, а сада једном од водећих извозника воћа и поврћа у Европи.
Уверили смо се, тамошњи воћари и повртари предњаче у производњи ових култура захваљујући значајним улагањима у воћњаке и повртњаке који су заправо праве фабрике под небом или у затвореним просторима.

Успех без сумње дугују опедељењу и чврстом становишту да без примене науке и нових технологија у пољопривреди нема резултата и напретка. Једна од фирми окренутих науци и технолошким достигнућима, која се између осталог, бави воћем и поврћем, односно његовом прерадом на
савремен, иновативан и јединствен начин је „Ирконфорт“ (ИРЦонфорт) из Севиље.
Њена делатност је широка и комплексна, њени производи користе се у индустрији и енергетици, а значајан сегмент њеног пословања је пољопривреда, заправо сушење воћа и поврћа.
Иновација „Ирконфорта“, када је о пољопривреди и преради реч, заснива се на употреби инфрацрвених зрака, па се такви системи користе и у сушењу пољопривредних производа, али и за загревање пластеника, фарми…

Како су нам објаснили представници „Ирконфорта“, највећа предност сушара које користе инфрацрвене зраке је значајна уштеда када је о утрошку енергије реч.  Рецимо, око 70 одсто трошкова производње се смањује, зависно од цене струје у свакој земљи.
Навели су пример Чилеа, који је велики увозник производа „Ирконфорта“. Како су објаснили, по килограму неког производа утрошак струје је 1,20 долара, а употребом њиховог система смањује се значајно енергетски трошак.

За сушење воћа у сушари „Ирконфорта“ издатак за енергију је 0,30 центи, дакле, чак 90 центи по килограму мањи су енергетски трошкови. На овај начин Шпанци, али и многи други произвођачи воћа и поврћа широм света, у бројним јужноамеричким и европским земљама у које „Ирконфорт“ извози иновативне производе, суше ананас, поморанџе, јабуке, брескве, па чак и бели лук, који након тог процеса поприма тамну спољашњу боју али се може јести сам, без икаквих додатака и обраде, јер нема
непријатног мириса, пријатног је укуса, а у процесу прераде није изгубио својства и квалитет.
Инфрацрвени модели опреме за сушење воћа и поврћа, уверили смо се, високог су квалитета.

Како су нам објаснили стручњаци ове компаније, кроз деловање инфрацрвених зрака код производа се И након прерадесве храњиве твари и витамини задржавају.
-Опрема је произведена у Шпанији, патентирана је и вишеструко смањује оперативне трошкове.
Применом ове технологије задржавају се при дехидрацији готово сва органолептичка својства и нутритивне вредности свежег воћа и поврћа – навели су експерти „Ирконфорта“ демонстрирајући нам рад опреме коју производе.

Како су казали, на тржишту се добро котирају полуиндустријске, као и индустријске машине за сушење.
Дужина трајања процеса сушења зависи од густине производа, али и од облика воћа – да ли је оно исечено на шните, коцке… На машини која садржи 17 емисионих плоча може да се осуши стотину килограма јабука.

Уколико се суши јабука исечена на шните, просец траје између пет и осам сати, у зависности од тога који степен исушености жели да се постигне.  Друга предност у односу на стандардне машине на тржишту је то што су ове модуларне, могу да се додају емисионе плоче или тацне, да се шире у зависности од потребе. Важно је само да просторија у којој се машина налази буде добро проветрена, а није потребна никаква инфраструктура. Рецимо и то да плоче не дотрајавају, нема рока трајања.
Цена овакве мање машине је око 2.500 евра.

ПОДЕЛИТЕ.